DELA

Hur många socialdemokrater i nästa lagting?

Jonas Bladh skrev en intressant ledare i tidningen Åland om kommande val till Europaparlamentet. Jonas tes är att alla förlorar! Det tror inte jag. Jag tror att SFP:s kandidater, Anton Nilsson och främst Nils Torvalds kommer få många tusen röster – och jag tror inte att Camilla Gunell ”stjäl” röster från SFP.

Jag var tidigare aktiv inom socialdemokraterna och har suttit bredvid Camilla på en och annan valvaka – ända sedan hon engagerade sig i politiken, som en av ”Barbros brudar”. Sedan dess har hon stigit fram som en politiker av rang, men också en statsman, med ett enormt kontaktnät även i riket.

Vicelantrådet är respekterad i alla läger.

Jag hade även förmånen att lära känna Nils Torvalds under presidentvalskampanjen för ett år sedan och i Bryssel, tillsammans med kampanjfolk från hela svenskfinland. Jag tror Nils behåller sitt mandat i Bryssel.

Jag tror att Camilla Gunell kommer få många röster från socialdemokrater på fastlandet. SDP är det populäraste partiet i Finland just nu. Jag tror att hon har en hyfsad chans att överraska och ta sig hela vägen till EU-parlamentet!

Men… vad händer då med Ålands socialdemokrater i lagtingsvalet i höst?

Nina Fellman har jobbat hårt i regeringen den senaste perioden. Men kommer Nina belönas i nästa val, eller kommer hon bestraffas av motståndarna i kommunerna? Tony Wikström slutar med lagtingspolitik. Vem eller vilka blir då S dragplåster?

Om nu Camilla far till Bryssel försvinner S stora röstmagnet! Hur många socialdemokrater kommer då in i nästa lagting. Vi går mot tre spännande val.

MATS GRANESÄTER

ÅLÄNDSK DEBATTÖR