DELA

Hur är det med med courtageavgifterna?

Måndagens pangnyhet för småsparare i Sverige var Swedbanks meddelande om att banken slopar sina courtageavgifter vid aktiehandel.

I klartext innebär det att bankens kunder får handla aktier gratis.

Nu kan man kanske tänka sig att Swedbank på det här sättet försöker skaffa sig lite goodwill under pengatvättskandalen men så är det inte, inte enbart. Bankernas avgifter vid aktiehandel och förvar av aktier har sedan många år debatterats i Sverige och när utmanarna Avanza och Nordnet slog till med väldigt låga avgifter eller inga avgifter alls, har även storbankerna tvingats röra på sig.

Enligt Dagens Industri sänkte Nordea 2017 courtaget till 0,06 procent, dock max 99 kronor per aktieaffär. I Sverige, hur det är här vet jag inte.

Och nu slår alltså Swedbank till med helt avgiftsfri aktiehandel. Courtagefriheten gäller småsparare med upp till 100 000 kronor sparade. För något större spelare är courtaget maximerat till 29, 59 eller 99 kronor per affär, även det billigt.

”Vi vill inspirera människor att börja spara”, motiverar Swedbanks talesperson.

Strålande tider alltså för mindre, men även större aktiesparare!

Fast det här gäller ju bara i Sverige.

Eller?

På det flitigt aktiesparande Åland är våra banker kända för att ta ut hiskeliga avgifter. Åtminstone när det gäller förvaringen av aktierna, det har framgått.

Nu undrar jag om det är lika illa ställt med courtageavgifterna.

Jag vill att Ålandsbanken, Nordea och Andelsbanken redogör för och räknar ut courtaget för följande aktieaffärer:

- 16 aktier i Rederi Ab Eckerö till kursen 55 euro/aktie, sammanlagt 880 euro.

- 100 aktier i Rederi Ab Eckerö till samma kurs, totalt 5.500 euro.

- 1.000 aktier i Rederi Ab Eckerö till samma kurs, totalt 55.000 euro.

- 50 aktier i Viking Line till (lite optimistiska?) kursen 16 euro, totalt 800 euro.

- 400 aktier i Viking Line till samma kurs, totalt 6.400 euro.

- 3.500 aktier i Viking Line till samma kurs, totalt 56.000 euro.

”Courtage” avser samtliga kostnader banken tar ut vid en aktieaffär.

Med hopp om positiva och kanske courtagefria svar samt en glad påsk.

MOSSE WALLÉN
MARIEHAMN

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Min uppfattning är att det totala kostnadstrycket på bankkunder är högre i Sverige än här på Åland och i Finland, vilket jag baserar på att svenska banker har klart högre lönsamhet än vad finska banker har. Därför blir en jämförelse av enskilda bankavgifter mellan länder lätt missvisande. I Sverige är till exempel priset på bostadslån högre än i Finland.

I Ålandsbanken är således priset för aktiehandel högre än i de svenska exempel Mosse lyfter fram. Priset för aktiehandel på vårt Internetkontor är beroende av din omsättning föregående kvartal och som lägst 0,09 procent dock minst 8 euro i vilket ingår lilla och stora börspaketet (olika typer av informationstjänster) samt förvaring av inhemska aktier. Priset i övrigt beror till stor del på kundförhållandet, välkommen att kontakta din kundansvariga eller ditt närmaste kontor i banken för diskussion.

MIKAEL MÖRN

ÅLANDSBANKEN ABP

DIREKTÖR, AFFÄRSOMRÅDE ÅLAND

Andelsbanken har meddelat att de återkommer med svar, Nordea har också ombetts svara.

RED