DELA

Höjt reseavdrag i utfasningen av rysk olja

Rysslands barbariska och aggressiva invasion av Ukraina medför kraftigt ökade kostnader på drivmedel. Den fria världen visar just nu att den effektivaste krigsföringen sker via sanktioner, där Ryssland och dess oligarker timme för timme isoleras från den globala ekonomin. Sanktioner kräver tålamod och uthållighet gällande prisökningar. Vikten av att vara nationellt självförsörjande energimässigt och oberoende rysk olja tydliggörs idag av den terror Ukrainas folk utsätts för. Energiomställningen är viktig inte endast för klimatets skull, men även för att minska Rysslands ekonomiska möjligheter till inhumana krigshandlingar.

Riksregeringen har höjt reseavdraget mellan hem och jobb för 2022 från 25 cent per kilometer till 30 cent per kilometer. Samtidigt höjs det maximala avdraget från 7000 euro till 8400 euro. Bränslepriserna har under lång tid haft en stigande trend, något som kraftigt påverkar vardagsekonomin för alla de som är beroende av bil för resa mellan hem och jobb. Det är rimligt att även ålänningarna ges möjlighet till motsvarande avdragsmöjligheter och att landskapsregeringen bör möjliggöra detta för 2022.

För att stärka den ekonomiska uthålligheten gällande ökade drivmedelspriser bör landskapsregeringen följa riksregeringens exempel och omedelbart höja reseavdraget.

JOHN HOLMBERG

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp