DELA

Högst olämplig som talman

Moderaternas Gun-Mari Lindholm, tidigare kansliminister, väljer att inte besvara mina frågor angående hennes tidigare roll som kansliminister. Lindholm var som kansliminister ytterst ansvarig över tillsynen för Ålands Penningautomatförening (PAF), ett spelbolag som inte följt penningtvättlagen. Med det åländska ministerstyret ansvarar kansliministern för övervakningen och tillsynen. Finansministern för ägarstyrningen. Fallet är solklart.

Det är mycket anmärkningsvärt att Lindholm väljer att inte svara på mina frågor. PAFs tidigare vd riskerar att åtalas vid Ålands tingsrätt misstänkt för grov penningtvätt eller penningtvätt och alternativt penningtvätt av oaktsamhet. Lindholm som ansvarade för tillsynen den aktuella perioden tror i medierna att hon kan ha blivit lurad eller att PAF duperat Landskapsregeringen. Detta är mycket anmärkningsvärda uttalanden. Vem det är som ljuger riktigt Lindholm?

Efter valet 2015 fördes det fram att Gun-Mari Lindholm blir talman efter Johan Ehn (två år vardera). Kan verkligen Moderat Samling föra fram en tidigare minister som inte vet vem som ljuger eller är duperad i ett grovt brottsmål som talman för Åland. Är detta något som gemene man på Åland kan acceptera, eller är det ens representativt i dessa dagar. Det föreligger nog goda skäl att berätta sanningen nu.

Anders Uppgårdh

Fotnot: Gun-Mari Lindholm har avböjt från att kommentera insändaren.