DELA

Helt fel att spara på Guttorp

Nu hotas ju Guttorp av nedläggning! Jag förstår det i dessa spartider, men kanske man borde tänka var man sparar istället.

Som fiskare anser jag detta vara helt fel ställe att spara på. Ja, Guttorp behövs verkligen för fiskare, sportfiskare, hotel, stuguthyrare med mera. Att stänga Guttorp kan ha stora ringefekter på turistnäringen och yrkesfisket med mera.

Guttorp har inte så stora möjligheter att öka sina intäkter då fiskare och vattenägare (fiskekorts intäkter) är begränsade och man satsar en viss summa och inte bestämmer ett visst antal yngel som skall planteras ut.

Som fiskare är jag nöjd alla dagar jag lyckats förtjäna 10 euro. Jag förstår precis vad ni tänker nu:

Hur dum kan den fiskaren vara som jobbar för 10 euro om dagen?

Vi har bättre dagar också men vi vet aldrig när den dagen kommer och håller vi inte på fiskar hela tiden så blir chansen mindre att få den där ”gulddagen” som ibland kan vara hela veckan.

Nästa år kanske blir bättre!

Fisket är en sjukdom som vi gillar, som vi satsar allt på och vi trivs med det.

Det är precis som bonden som jobbar för cirka 3 euro i timmen.

Det är inte pengarna vi är ute efter men vi vill ju ha ett litet överskott varje år till mat på bordet och kläder på kroppen. Det är en livstil som vi försöker försörja oss på men det är inte lätt i dagens samhälle.

Jag tror inte gemene man förstår det förrän grytan är tom när dom ska äta, finns det inte kött, fisk, potatis, mjölk, bröd, grönsaker med mera så blir det en dålig middag. Alla vill ha så billig mat som möjligt så det ska räcka till att resa och köpa nya ”prylar” (jag också) men vi kan inte leva utan primärproducenter (jordbrukare,grönsaksodlare, fiskare, fiskodlare)

Kanske politikerna borde titta på sin lönesättning istället för att ta bort Guttorp

Vi som producenter fick ett hårt slag i sidan när vi gick med i EU och förtjänsten försämrades avsevärt (ja så pass mycket att vi absolut inte borde fortsatt)

Men för oss som höll på då är det en livsstil som vi trivs med och hoppas kunna hålla på med till pensionen. Föryngring inom jordbruk/fiske är minimal och fodrar ”stordrift” idag vilket inte alltid är miljömässigt rätt fast alla tror på det.

Arbetsplatser försvinner och fiske/fiskeguidning blir mindre lönsamt. Hotell/stuguthyrare får det kärvare. Om 10 år säger alla: Med facit i handen var det dumt att stänga Guttorp och nu är det för dyrt att starta ett nytt ”Guttorp” för det gamla är sålt.

Tack för ordet.

Kaj Lundberg.

Fiskare/Fiskeguide