DELA

Hellre mer kollektivt

Axel Jonsson, ordförande för Ålands Framtid propagerar för elbilar på insändarplats dagen före julafton. Själv firade jag i december ett lyckligt fyra års jubileum som ägare av en elhybrid-bil. Samtidigt kan jag konstatera att jag aldrig mött lagtingsledamot Axel Jonsson i ett fordon med något annat drivmedel än bensin och diesel. Så om jag skulle vara en Axel Jonsson och propagera för fordon som drivs med alternativa drivmedel så skulle jag likt mig själv införskaffa mig t.ex. en elhybrid bil för att på så vis göra en miljömässig och ekonomisk vinst samt även visa på en trovärdig politik.

Lagtingsledamot Axel Jonsson för en klassisk miljöpolitik som tyvärr allt för många av de åländska partierna redan för och som bygger på lockelser om ny revolutionerande teknik och skattelättnader vid inköp av dyra fordonstekniker och propagerar för att detta är den rätta och mest effektiva vägen att snabbt reducera miljö påverkan. Men tyvärr lagtingsledamot Jonsson är verkligheten mer komplex än så och väljarna inte så lättlurade.

Problematiken med lagtingsledamot Axel Jonssons förda ”miljöpolitik” är att den är allt för få förunnad då det åter är en liten skara medborgare som har råd att göra bra miljöval. En liten ny elhybrid bil kostar runt 20.000 € och en laddhybrid kostar det dubbla. I ärlighetens namn är lagtingsledamoten Jonssons förda miljöpolitik med skattelättnader väldigt få förunnade och absolut inte som Axel Jonsson skriver något snabbt och effektivt sätt att nå ett hållbart resultat. För att nå ett effektivt och hållbart resultat krävs kombinationer där förutsättningar för en välfungerande kollektivtrafik som delvis drivs med lokaltproducerat biobränslen är en riktigt bra utgångspunkt och ger en stor grupp av människor möjlighet att göra ett bättre miljöval.

Att lagtingsledamot Axel Jonsson dessutom ondgör sig över att trafiken skulle socialiseras och kollektiviseras är i grund och botten ett uttryck för okunskap i miljökunskap och samhällsplanering. För visst är det ju både roligare, billigare och naturligtvis mera miljövänligt att samåka än att köra bil ensam?
Martin Nilsson
Vd BioEnerMart Ab