DELA

Ha-göra-vara-samhället

Några ord om de visdomsfulla mänskors insikt att verklig dialog är en tidlös och tillitsfull möjlighet för mänskor att tänka tillsammans. Kanse är det tid för ”vara – göra – ha” år 2017.

Vi lever ett liv grundat på tanken, ”ha – göra – vara”. När jag har den rätta saken kan jag göra den rätta saken och då kan jag vara det jag vill vara. När jag har goda betyg kan jag göra det som kallas ta examen och då kan jag vara det som kallas arbetsför. När jag har tillräckligt pengar kan jag göra det som kallas köpa hus och jag kan då vara en sak som kallas trygg.

När jag har tillräckligt tid, kan jag göra det som kallas åka på semester och då kan jag vara det som kallas avstressad och lugn. Nutidens människa har upptäckt mer och mer att det är från varandet vi kommer.

På Åland frågar vi ofta ”varifrån kommer du”. Unga människor kan svara ”från glädje, eller från trygghet eller från tacksamhet eller från sorg eller från….”. Beroende på vilket vara tillstånd de kommer ur. Låt oss alla bli medvetna om att vi kan välja vårt varande tillstånd själva och ut ur det välja vad vi vill göra.

In i det nya året 2017 kan jag välja att vara mänskovärdig varelse och ur detta kan jag vägra våld och då få ett samhälle i förändring för fridfull samlevnad. God fortsättning.

Marie Sophie Wetterhoff