DELA

Guttorp, öringar och sälar

På 1980- och 1990-talet fanns det gott om öring men också sik. En höst fick vi mycket sik som var märkta med ett litet hål i gällocket. 1994 och 1995 kom det bara öring i augusti och september. 10 fina öringar på några öringsnät var ganska vanligt. Det var stora öringar, mellan tre och åtta kilo. 1995 såg vi vi de första sälarna i Bonäsfjärden innanför Donöbron. Efter det var det slut på öringarna. Visst kan vi få en öring ibland men det är sällsynt om de når upp till 3 kilo. Siken vet vi inget om, då de inte längre märks. Men i bland kommer sälar och skarvar upp med sik och visar vad de fångat eller slitit ur näten.

Undrar bara om det kan vara meningsfullt med Guttorp längre, eftersom anläggningen dessutom förorenar ganska mycket. Ska vi sedan betala fiskevårdsavgift, blir det ganska dyra fiskar, särskilt för oss gamla pensionärer som mest är ute för lite husbehovsfisk. Allt som behövs för att få lite fisk kostar pengar och 24 procent moms. Byns fiskekort kostar 35 euro per år och den tilltänka fiskevårdsavgiften ungefär lika mycket. Är det mycket begärt om vi, som är över 80 år skulle få slippa det senare?

Länge har yrkesfiskarna varit utrotningshotade. Nu är de nästan utrotade. Nu är det turistfiskarna man månar om. De som drar upp samma gäddor många gånger. Det är ju affärer det.

Utom för gäddorna, som dör förr eller senare av infektioner i munsåren. Eller de som simmar omkring med draget i gapet. Jag får dem ibland i nätet.

Några tankeställare från en gammal yrkesfiskare.

Karl-Erik Bergman