DELA

Gratis mensskydd i åländska skolor

Vi är fyra ungdomar som går Rädda Barnens kurs Do It som handlar om ledarskap och att få sin röst hörd. Vi håller just nu på med projekt som går ut på att påverka och vi fyra valde att fokusera vårt projekt på införande av gratis mensskydd i skolorna på Åland.

Vi har hört av oss till alla lågstadie-, högstadie- och gymnasieskolor på Åland för att få reda på hur utbudet av mensskydd ser ut i deras skolor och även deras syn på om det borde finnas tillgängligt i skolorna. De allra flesta svarade att de inte hade mensskydd lättillgängliga. I många fall fanns det på en toalett i skolan, oftast nära skolhälsovårdaren, men inte på alla. Majoriteten sa att de gärna skulle införa gratis mensskydd på toaletterna om de hade möjlighet.

I åldern 11-15 år är då de flesta får sin mens. Är man inte beredd på det och inte har med sig mensskydd händer det att man använder papper som skydd istället, vilket inte är särskilt praktiskt eller hygieniskt. Att springa runt i skolan och leta mensskydd hos skolhälsovårdaren eller av någon kompis tar tid, vilket gör att man kanske inte hinner på en rast.

Många vågar inte ens göra det med rädsla för att någon ska kommentera att man har mens. Flera av skolorna skrev att ämnet mens var lite tabubelagt och inget man pratar väldigt öppet om.

Vi anser att det borde vara självklart att alla skolor på Åland har mensskydd tillgängliga. Vi tror att om man började ge ut gratis mensskydd skulle ämnet inte vara så tabubelagt som det är nu, i och med att både tjejer och killar skulle se dessa varje dag. Detta är viktigt, då något så vardagligt som mens inte borde vara pinsamt. Flera skolor delar även ut gratis kondomer till eleverna, så varför inte också börja med att ge ut mensskydd?

Mens är ingenting man väljer, och mensskydd är ingen lyxvara utan en hygienprodukt som alla borde ha tillgång till. Att det finns wc-papper är en självklarhet, men att inte mensskydd finns är märkligt, med tanke på att halva befolkningen behöver dem. Finland är dessutom ett välfärdssamhälle, och vi tycker att det är konstigt att det då inte finns gratis och lättillgängligt för speciellt unga.

Därför vill vi nu se en förändring, och anser att alla skolor på Åland borde tillgodose sina elever med mensskydd på toaletter.

AGNES LUNDELL
ELIDA WESTMARK
LÉNA HACHEM
JULINA GRÜSSNER