DELA

Gör flyktingar vardagen bättre?

Lantrådet Gunell berättade i två debatter att Åland ska visa solidaritet och ta sin andel av för asylsökare det vill säga 245 stycken i år. (Nyans och Ålands Näringsliv)

Till Finland beräknas det i år komma 30 000 migranter. Många tror att de flesta kommer från Syrien, men statistik visar att 69 procent kommer från Irak, 10 procent från Somalia och att 90 procent är män.

Centern kämpar för världens bästa vardag. Lantrådet säger att Åland har ett tryggt samhälle. Är då 245 asylsökande flyktingar något som gör vardagen bättre?

Lantrådet säger att det rika Åland har råd. Men socialministern säger att 2 700 personer ligger under den relativa fattigdomsgränsen på Åland. Vilka grupper skall man prioritera? Vi vill prioritera de, som redan bor på Åland.

Vi är rätt nöjda och ser oss som ett ”nöjesparti”. Men många verkar se befolkningstillväxten som ett självändamål istället för ett naturligt resultat av en ekonomi med låg arbetslöshet.

Varannan av de svenskar som vi träffar på i Portugal säger att de flyttat bort från Sverige för att de inte längre vill bo där. De känner inte längre igen sitt eget land. En del kanske vill flytta till Åland. Speciellt de, som är i arbetsför ålder. Och speciellt om vi enbart låter den naturliga utvecklingen fortgå på Åland.

Vi säger nej till att med politiska beslut ta emot 245 asylsökande i år.

Vi får en känsla av att proppen nu har dragits ur och att de åländska politikerna nu snabbt och gemensamt försöker komma fast Sverige i utvecklingen.

Johan Boman, Ulf Damsten Nils Manelius, Stephan Toivonen (ÅD)