DELA

Gör Åland till en säker hamn!

Varje dag tvingar krig och konflikter tusentals familjer att lämna sina hem. Vanliga människor som du och jag. De lämnar allt bakom sig – allt utom drömmarna om liv i säkerhet.

Just nu lever 60 miljoner människor på flykt. Hälften är barn.

Trodde du döden på havet slutat, trodde du att flyktingtrycket minskat, att vi nu kan luta oss tillbaka och hoppas att det reder sig? Nej, det är rubrikerna i tidningen som minskat.

Folk dör fortfarande medan de försöker fly, till och med i högre takt än förra året. Båtar sjunker, folk drunknar. Hittills i år har enligt UNHCR över 2 500 personer dött i försök att ta sig över Medelhavet. Många av dem var barn, mörkertalet vet vi inget om. När EU dragit åt möjligheterna att komma till säkra områden innebär det inte att de finns färre som behöver komma i säkerhet, bara att transporterna blivit farligare. Till exempel den 4 januari en båt på väg, de 12 som överlevde simmade under 12 timmar i svår sjö, ingen svarade på deras rop på hjälp fastän de från båten ringt alla myndigheter och kontakter. 40 dog, de flesta barn, bebisar, mammor och pappor. De som överlevde försökte hjälpa men klarade det inte. De hamnade i Turkiet och deras resa är ännu inte slut, en ny lång resa mot asyl och uppehållstillstånd påbörjas.

Den 20 juni är det internationella flyktingdagen.

Vi kan göra skillnad för några medmänniskor genom att frikostigt ta emot familjer i våra kommuner. De kanske stannar några år och får en trygg hamn, kanske de stannar, kanske de söker sig vidare i världen, kanske de en dag kan återvända till sitt hemland vilket de allra flesta skulle vilja.

Du kan hjälpa människor på flykt!

Ge ett ekonomiskt bidrag till någon av de organisationer som arbetar för människor på flykt. Rädda Barnen och Emmaus finns i vårt nätverk.

Ta kontakt med människor på Åland som flytt eller flyttat hit.

Berätta för dina beslutsfattare i din kommun att du vill ha ett frikostigt flyktingmottagande och ett aktivt integrationsarbete.

Nätverket Åland

mot rasism

www.motrasism.ax