DELA

Goda råd i förkylningstider

Många vill gärna veta vad alternativet till flunsavaccineringen är. Ett gott immunförsvar är som bekant det bästa försvaret och det behövs också för att vi ska kunna producera antikroppar. Så hur bygger vi försvar?

Hälsosam mat: Ät rejält med frukt och grönsaker, mjölksyrade produkter, vitlök, oregano, grönt te. Välj närproducerat och biodynamiskt odlat så långt det går.

Undvik sockerrika produkter. De kan sänka immunförsvaret med upp till 40-50% under 24 timmar efter intag. Var försiktig med mejeriprodukter och vitt bröd (surdegsbröd på fullkorn är ett bättre val).

Fasta. En fastedag på t.ex. grönsaksjuice då och då stärker immunförsvaret genom att städa ut gamla celler i dåligt skick och ersätta dem med nya. En 3 dagars fasta gör att även stamceller förnyas! Fasta gärna ett par gånger per år.

Frisk luft, lagom motion – Även om solen inte lyser mår vi bra av frisk luft och motion. Ca 20 min/dag, gärna med lite varierande intensitet: gå/spring eller välj backig terräng.

Undvik stress, varva ner. Njut av stilla stunder. Meditera!

Sömn. Vi behöver 8 tim/dygn – och regelbundna tider.

God hygien: tvätta händerna väl med tvål. Det räcker långt!

Tillskott kan göra den stora skillnaden när solen lyser med sin frånvaro…

D-vitamin. Ca 50 µg per dag sägs hålla flunsan stången.

C-vitamin. Verksammast är den sort som är upplöst i fett (lipider)

Propolis. Bikitt med antibiotiska egenskaper.

Curcumin (finns i gurkmeja). Lipidinpackad tas upp lättast.

Ingefära. Bra t.ex. vid hosta.

Olivbladsextrakt. Bra för förkylda och som förebyggande.

Betaglukan. Utvunnet ur jäst och medicinalsvamp. Hjälper immunförsvaret att ta hand om bakterier, virus och även cancerceller.

Vi är omgivna av bakterier och virus. Smittorisken och risken för att insjukna finns vare sig vi är vaccinerade eller inte. Vår egen inre miljö har en avgörande betydelse för hur vi klarar oss. Glädje och skratt, umgänge med andra, närkontakt med vänner, nära och kära bidrar också till att stärka immunförsvaret. Pussar och kramar. Det mår vi bra av!

Eva Sjölund