DELA

Ge eleverna kompensation!

Öppet brev till de ansvariga på Ålands Yrkesgymnasium
Min dotter går det tredje året på linjen Media och kommunikation på ÅYG.

Hon är genuint intresserad av området, har gått annan utbildning inom branschen tidigare och var under de två första åren på Åland uppriktigt glad och inspirerad av den kompetens och arbetsglädje som fanns på skolan.
Sedan hände någonting, som vi som fastlänningar inte fullt ut har kunnat följa med, men det handlade om sammanslagningar av skolor och omfördelningar av resurser på många plan.

Helt tydligt har eleverna hamnat ordentligt i kläm vid dessa omstruktureringar, och – som det verkar – allra mest just linjen Media och kommunikation. Vi var chockade över att höra att de flesta av linjens lärare lämnade skolan under våren och att linjen inte hade en enda egen lärare under hela första perioden den här hösten, vilket gav eleverna obefintliga möjligheter att studera branschämnen.

Fortfarande upplever vi att det är fråga om mest andrahands lösningar och att ingen egentligen bryr sig om hur det går för dessa elever. En stor del av höstterminen har gått utan vettig undervisning.
Då står de inför sin sista, viktiga praktikperiod och sitt slutarbete. Nu om någonsin behöver de branschfolk att diskutera med och få stöd av.

Att gå en yrkesutbildning är inte bara tidsfördriv. Det har en avgörande inverkan på framtida val och arbetsmotivation. Och det kostar en hel del pengar både för samhället, för föräldrar och för eleverna. Att sedan plötsligt få se att yrkesskolan som man satt flera år av sitt liv på inte håller vad den lovat, utan lämnar eleverna vind för våg, är tungt för vem som helst, och i synnerhet för en ung människa.
Att skolan dessutom har haft ett omvittnat bra lärarteam på Media & kommunikation och sedan på grund avomstruktureringar har saboterat hela linjen gör inte saken mindre tragisk.

Att beklaga den uppkomna situationen hjälper föga. Dessa elever behöver få kompensation.
Skärpning, Ålands Yrkesgymnasium.
Tina Eriksson