DELA

Friska anställda ger bra välfärd

Jag är glad över att människors psykiska hälsa engagerar så många väljare. I augusti skrev jag om den oro många känner kring de stressfaktorer som omger oss, på våra jobb, i familjelivet och på sociala medier. Allt fler får inte den vila och återhämtning de behöver. Sömnproblem är tyvärr allt för vanligt.

Är detta då en politisk fråga? Ja, enligt min mening. Politiker ska skapa förutsättningar för ett samhälle där folk kan vara lyckliga, nöjda, tillfreds med att livet är bra.

Människor som mår bra skapar mycket gott. De orkar driva företag, ta hand om barn, gamla och sjuka. De orkar sjunga, dansa och spela teater, glädja och hjälpa andra.

För att må bra behövs hållbara arbetsförhållanden och det har inte alla idag. Jag möter vårdpersonal som arbetar fast de är sjuka för att det inte går att ta in vikarier och folk som jobbar på ensamjobb med tuffa krav, men låga löner. Jag möter människor som får en deltidstjänst med en lön som nästan inte går att försörja sig på, med arbetsuppgifter som skulle räcka för heltid.

Jag ser inte de överstora resurser som politiker inom t ex M, Ob och ÅF menar att tilldelas offentlig sektor. Skatter finansierar vår gemensamma välfärd – och ska den vara bra, ska de som jobbar med den må bra.

Att ”effektivisera”är så kortsiktigt. När politiker bara pratar om siffror och skattesänkningar, då slutar många av oss att lyssna. Nej, vi måste prata om människorna. Först.

Anders Hallbäck (S)