DELA

Fotbollen – sporten där damerna kommer sist

När Zlatan Ibrahimovic flyttade till Frankrike för att spela för Paris Saint-Germain erbjöd klubben honom skjuts, en dyr bostad och massor med pengar. När den svenska damfotbollsspelaren Kosovare Asllani flyttade till Paris borde man ha förväntat sig samma sak. Men så var det inte.

Asllani berättar själv att hon ombads åka taxi och att hon måste bo i en etta i en förort. Tycker du att det här är jämställt?

Fotboll – världens största sport. Med alla mål, tacklingar, firanden, skrällar, vinster och förluster så finns det ingen mer underhållande och spännande sport. Det är som konst.

Men det betyder inte att fotbollen är perfekt. Det förekommer filmningar, fula ord, klagomål och till och med rasism. Det här har det officiella internationella fotbollsförbundet FIFA arbetat med för att få bort.

Men det finns ännu ett stort problem som ingen verkar vilja ta tag i, nämligen ojämlikheten. Det är många tjejer idag som vill spela fotboll, men som inte ges samma förutsättningar. Det är helt absurt att FIFA inte tar upp det. Det är som att de inte vill att damerna ska få spela fotboll.

Men det är inte bara FIFAs ansvar. Alla länder måste göra något åt detta. Den svenske journalisten Patrick Brenning skriver i sin artikel ”Damspelarnas lön: En niondel av herrarnas” (Aftonbladet 28.11.2017) om hur mycket damerna tjänar jämfört med herrarna i Allsvenskan. Där framgår det att damernas snittlön är cirka 9900 kronor i månaden – samtidigt som herrarnas snittlön är på ca 89 100 kronor i månaden! Det här är bara ett exempel på hur ojämlikt det är

inom ”den vackra sporten”. Det måste göras någonting åt detta omedelbart.

Utmärkelserna är till exempel viktiga inom fotbollen. De belönar de intressantaste och mest spännande spelarna.

Men tyvärr är det inte jämställt här heller. FIFA ger hur många priser som helst till herrfotbollsspelarna: bästa målvakt, bästa anfallare, bästa mittfältare, Golden boy priset, Ballon d’Or osv. Listan bara fortsätter. För damerna är listan inte alls lika lång. Det finns visserligen lika många priser för herrarna och damerna i Sverige, men i resten av världen finns det betydligt fler priser för män än vad det finns för kvinnor.

Och så speltiderna. När det är VM-final i herrfotboll sitter nästan alla människor i världen framför tv:n och tittar spänt. Det finns ingenting större än det. Så borde det vara även när damerna spelar sina VM-finaler.

Men nu har FIFA tagit ett kontroversiellt beslut om damernas VM-final, som spelas nästa sommar. I sin kolumn ”Fifa fortsätter att se damerna som andra klassens spelare” (Hufvudstadsbladet 5.10.2018) berättar Filip Saxén att FIFA har bestämt att samma dag som damernas VM-final 2019 spelas, ska även finalerna i herrarnas Copa América (Sydamerikanska mästerskapet) OCH herrarnas Gold cup (Nord- och centralamerikanska mästerskapet) spelas.

Här kunde FIFA ha visat att damernas VM-final är viktig, lika viktig som herrarnas. Istället visar nu FIFA att jämställdhet är ingenting viktigt inom sporten. Det här är hemskt.

Det är som att du och ditt band ska ha er första konsert. Du förväntar dig en stor publik, men så får du reda på att Anders Wiklöf fyller år samma dag och bjuder på sin kända festival igen. Ingen kommer att lyssna på er … Så känns det nog med speltiderna för damfotbollsspelarna. Ingen i Amerika kommer att kolla på deras final.

Vad kan man göra åt det här då? Vad kan vi individer göra? Vi kan protestera och ge indikationer till FIFA. Vi kan sätta press på dem. Men detta gäller inte bara FIFA, vi måste även protestera hos de nationella fotbollsförbunden så att de satsar mer pengar på damfotbollen.

Företagen måste även sponsorera damlagen mera. På det här sättet får damerna högre lön och det blir mer marknadsföring för damfotbollen. Detta kan i sin tur leda till att det finns hopp för damfotbollen i framtiden. Att den blir tillräckligt stor för att inte riskera att dö ut.

Vi måste se till att Åland United har en framtid. Vi borde gå på fler dammatcher för att ge stöd till damlagen, rädda damfotbollen och samtidigt njuta av den.

Fotbollen är en diskriminerande sport, det är ett faktum.

DANIEL VANNAN

SPORTINTRESSERAD ELEV I ÅLANDS LYCEUM, ÅK 2