DELA

Förtydligande om Landsbygdsgalan

Den 5 mars ordnades Landsbygdsgalan i Smakbyn. I efterhand har kritik riktats mot den mat som serverades under kvällen. Vi vill härmed bemöta de felaktiga uppgifter som tyvärr har kommit fram i efterhand.

Påståendet om att grisen som serverades till huvudrätt inte var åländsk trots vad som stod på menyn, stämmer inte. Detta har även arrangörerna fått bekräftelse på. Grisen är inköpt i slutet av november 2014 och har därefter direkt vacuumförpackats och förvarats i industrifrys i 15 månader. Enligt rekommendationer från tillverkaren av vår vacuummaskin så förlängs hållbarheten till och med 6 gånger på vacuumförpackat kött. Andra tillverkare av vacuumförpackare uppger en rekommenderad hållbarhet på 24-36 månader för vacuumpackat och fryst kött.

I Smakbyn använder vi främst mejeriprodukter från ÅCA. Tyvärr tillverkas inte åländsk laktosfri mjölk, och därför tar vi ibland in enskilda förpackningar från andra mejerier. Detta av omtanke till de av våra gäster som har en allergi. Tyvärr hade vi denna kväll köpt för lite ÅCA helmjölk, så den tog slut efter kaffet på maten. Olyckligtvis hade vi därför bara laktosfri Arlamjölk kvar att använda i baren.

I och med att livsmedelsverkets rekommendationer inte är helt specifierade vad det gäller förvaring av kött, får vi hjälp av ÅMHM och vi kommer för säkerhets skull att gå igenom våra frysar. Tidigare köpte vi in större hela djur, men vi har beslutat oss för att bara köpa in styckningsdetaljer. På så vis får vi en snabbare omsättning av råvarorna. Vi kommer även i fortsättningen att stöda åländska bönder bland annat genom att köpa in ÅCA mjölk. Vi ber dock om ursäkt om det är någon som uppfattat att vi endast använder oss av åländska råvaror.

Vi fortsätter att jobba för det vi tror på, och vi tycker att det är trevligt att så många engagerar sig för åländska produkter. Vi hoppas därför att vi alla i livsmedelsbranschen kan se varandra som komplement, och inte som konkurrenter.

Vi välkomnar alla som har frågor att ta kontakt med oss.

Jenny och Michael Björklund