DELA

Förnya mopedbilarnas standard

Mopedbilar är ett fordon som låter våra 15-åringar komma ut i trafiken bland övrig tung trafik. Vi som väljer trafiksäkra fordon åt oss själva, föredrar plåt framför plast, och förstår inte att man väljer bort krockkuddar, anti-sladd system med mera. Även komforten i vårt fordon anses viktigt, air-condition anses också vara nödvändigt. Detta gäller ju bara så länge vi väljer fordon åt oss själva, vi föräldrar som ska föregå med gott exempel. När vi istället vill välja en mopedbil åt våra ungdomar finns de bara i ett utförande. Finns det då egentligen inte några alternativ eller finns det och vad behövs?

Dagens nya småbilar har mycket av det vi efterfrågar vad det gäller ifråga om säkerhet och komfort men de är inställda på att vara tillgängliga för de som fyllt 18 år och innehar ett körkort med minst B-behörighet. Måste vi ha det så?

Nej, rent tekniskt kan vi anpassa våra moderna bilar till att ha en maxeffekt som möter mopedbilens behov. Med en enkel justering sänks effekten för att motsvara mopedbilens. En effekt som också kan justeras tillbaks till fabriksinställning när föraren innehar ett körkort av B-behörighet. Baksätet behöver också lyftas ur med rådande lagstiftning, låter vi den vara kvar blir samåkning naturligt från början. I lagstiftningen finns även en maxvikt om 350 kilo, denna behöver naturligtvis justeras upp till xxx kilo för att möjliggöra riktiga småbilar. Genom detta kan vi släppa ut våra ungdomar i trafiken i ett fordon som vi också skulle välja åt oss själva.

För att erhålla rätten att köra en mopedbil måste man genomgå en utbildning som ger dig rätt att köra ett fordon, benämnt som mopedbil. Efter en återjustering av effekten till fabriksinställning kan ägaren fortsätta att köra sin egen bil från ungdomens 18-årsdag.

När 18-årsdagen närmar sig borde uppkörningen för B-körkort möjliggöras innan 18-årsdagen. Detta för att avdramatisera ett prov som idag är onödigt stressigt. Den förmånen borde man få när man ändå varit biltrafikant under flera år, fast egentligen borde alla slippa den stressen på 18-årsdagen. Naturligtvis erhåller man inte rätten att köra personbilen före 18-årsdagen.

Justeringar pågår i vår omvärld, det är även dags för Åland att skapa trygghet och bättre komfort för våra ungdomar.

MIKAEL STAFFAS

LIBERALERNA