DELA

Förenklad analys om Löfven

Tidningen Ålands ledarsida förklarar för läsarna att statsminister Stefan Löfvens och de svenska socialdemokraternas maktbegär är orsaken till att Löfven avsäger sig posten som partiledare och statsminister. Analysen är i mina ögon förenklad och tar inte i beaktande det komplicerade parlamentariska läge som varit gällande i Sveriges riksdag. Faktum är att det tog länge efter senaste val innan Sverige ens fick en regering. I det vakuum som rådde måste någon ta ledarskap.

 

Moderaternas Ulf Kristersson har misslyckats med att bilda regering, trots att talmannen givit honom chansen två gånger. Orsaken till det är att Stefan Löfvens socialdemokrater redan förra mandatperioden lyckades förhandla fram ett regeringsalternativ med stöd av två tidigare allianspartier, Centerpartiet och Liberalerna. Det är förståeligt att man på borgerligt håll är irriterad över att alliansen spruckit och att det inte länge finns ett fungerande borgerligt block. I stället ser det nya högerkonservativa alternativet ut att bli Moderater och Sverigedemokrater.

 

I ett sådant läge är det strategiskt klokt att lämna posten som statsminister och partiledare för att inför valet 2022 vara ett starkt alternativ för de svenska väljarna, än att i värsta fall lämna makten i händerna på Sverigedemokrater. Om receptet för det är att välja ny ordförande så är det en bedömning att respektera. Det är att långsiktigt ta ansvar för landet.

Den Stefan Löfven jag träffat genom åren är allt annat än maktfullkomlig. Han är snarare ödmjuk, jordnära, lugn och tålmodig. Genom sin fackliga bakgrund har han lärt sig kompromissa och förhandla, vilket till slut gav Sverige en minoritetsregering att navigera i ett svårt parlamentariskt läge.

Att det har varit slitsamt och att Löfven nu vill ge över stafettpinnen efter sju år som statsminister är förståeligt och mänskligt. Jag hoppas han framöver får länge morgnar att njuta av sitt morgonkaffe i de åländska keramikmuggar som han och hustrun Ulla tycker så mycket om!

CAMILLA GUNELL (S)

ORDFÖRANDE ÅLANDS SOCIALDEMOKRATER