DELA

Föglöliberal med böjbar ryggrad

Regeringen Sjögrens stora kommunprojekt antar allt fler direkt komiska inslag. Regeringsblockets företrädare tar till allt mer desperata argument inför den aviserade slakten av kommuner.

Eller vad sägs om påståendet att reformen kommer att öka den åländska exporten? Slår nästan vinklingen om att ett mindre antal kommuner vore bra för sjukvården. Ingetdera har med kommunerna att göra. Tvärtom kommer sossar, moderater och liberaler att förstöra kommunernas vilja att satsa på näringslivet eftersom meningen är att en kommun i framtiden får behålla endast 10 procent av den redan ringa andelen samfundsskatt. Varför satsa på dyra industriområden när andra tar hem vinsten?

Den tilltagande desperationen beror förstås på att ministrarna tvingats medge att en sammanslagning av kommuner inte leder till några besparingar. Som om det vore en nyhet! Större kommunala enheter medför alltid ett behov av nyanställningar. Givetvis får vi se minskade kostnader den dag skolorna i Eckerö, Geta, Sund, Vårdö, Lumparland med flera läggs ner. Problemet för ministrarna är att regeringsblocket redan betecknat de sistnämnda påståendena som ren och skär skrämseltaktik. Då återstår bara att fabricera allt mer verklighetsfrämmande påståenden.

Regeringsblockets representanter ägnar sig samtidigt åt ett patetiskt dubbelspel. Låt mig ta några exempel. Liberalen Torsten Sundblom har som representant för Föglö kommun totalt sågat förslaget till nytt system för överföring av pengar till kommunala sektorn (landskapsandelar). Förståeligt eftersom Föglö går från att vara en bärkraftig kommun till att behöva ta till skattehöjningar. Lagtingsledamoten Torsten Sundblom säger dock samtidigt att han kommer att rösta för det nya systemet i lagtinget! Här har vi ett exempel på en liberal med böjbar ryggrad!

Moderate ministern Mika Nordberg (MSÅ) gjorde sig för två veckor sedan skyldig till ett politiskt nybörjarmisstag. Under regeringens PR-runda till kommunerna betecknade sig Nordberg som privatperson under mötet i Jomala och vägrade svara på frågan om hur han ser på kommunreformen. Vi har ett ovanligt oerfaret ministergäng men nog måste de väl i alla fall förstå att de inte kan gå in och ur ministerrollen efter eget humör? Men vad mer kan man begära när intelligensnivån i sittande regering är som den är…

Leif Hagberg (C)