DELA

Flick- och damfotbollen kan ansluta sig till #me too

Med anledning av reportaget i lördagens Ålandstidning gällande att medlemsföreningarna inom Åland United tänker lägga ner de två existerande flicklagen i ÅU anser jag att hela flick- och damfotbollen på Åland kan ansluta sig till #me too kampanjen. Nedan publicerar jag ett inlägg som jag gjorde på sociala medier i lördags.

Upplyftande att läsa; flickorna ska drivas tillbaka till sina föreningar. Drivas, som de vore någon slags ohyra. Det fakto att flickorna har tillhört ÅU de två senaste åren och ”deras” föreningar under den tiden inte har visat minsta lilla intresse för att bedriva flickverksamhet verkar spela mindre roll. De har liten eller ingen koll alls på vilka ”deras” spelare är.

Man kan sköta saker på olika sätt och det här har sköts så dåligt att man blir mörkrädd.

ÅU ska enbart satsa på sitt elitlag säger Micke Granskog. Som om flicklagen skulle störa elitverksamheten. Flicklagen är en förutsättning för att få bredd i åländsk flickfotboll och därmed också en förutsättning för att få en topp inom åländsk damfotboll. Flicklagen har inte kostat ÅU som förening en endaste cent, tvärtom, lagen har tillfört pengar och mervärde genom sponsorintäkter, goodwill och praktiska saker som funktionärer till föreningen.

Men så här blir det när personer som inte vet något om vare sig bakgrund eller verklighet sätter sina egna ambitioner framför ungdomarnas. Verkar vara en nagel i ögat när någon annan än de själva kan åstadkomma och bedriva framgångsrik verksamhet.

Inom ÅU F02 /03 listade vi efter förra säsongen de olika alternativ som fanns för spelarna och bad dem fundera över var de ville spela. Det har vi hela tiden haft intention att göra även efter den här säsongen men då övriga lag inte har kunnat prestera en plan för hur de ska spela nästa år så har vi ännu inte kunnat presentera några val.

Det vi har gjort är en snabb enkät där vi frågade var de ville spela nästa år baserat på de lag vi antog skulle finnas som alternativ: alla svarade att de ville fortsätta i nuvarande lag.

Vårt fokus har alltid varit spelarens önskemål och största möjliga utveckling enligt spelarens förmåga. Vi äger inte spelare, det måste alltid vara spelarens egen vilja som styr.

På grund av alla rykten och den totala bristen på information har vi inte heller kunnat göra förberedelser för nästa säsong, något som vi brukar vara i full gång med under oktober månad.

Ni som sitter med och bestämmer detta i medlemsföreningarna kommer jag att hålla personligen ansvarig för varenda en spelare från ÅU F02/03 som slutar spela fotboll inom de närmsta halvåret.

Annica Mattsson

assisterande tränare ÅU F02/03