DELA

Fel fokus om mobbning

Tack för svaret utbildningsavdelningen men tyvärr anser jag att ni har fel fokus. Min insändare som jag skrev syftade på att man skulle kartlägga hur eleverna mår i landskapets grundskolor.

Även i debatten i Ålands lagting har jag pratat om en karrtläggning över hur våra elever i våra grundskolor mår.

I svaret av utbildningsavdelningen så hänvisas bland annat – Detta känner säkert Göte Winé till via sina förtroendeuppdrag i fullmäktige och skolnämnd.

Det känns som utbildningsavdelningen tror att jag springer min hemkommuns eller barns egna ärenden i denna fråga – vilket inte stämmer.

Jag är engagerad i barn- och ungdomsfrågor för hela Åland och har under senare tid hört rykten om att det är fler unga som mår dåligt i våra grundskolor jämfört med tidigare bland annat för att mobbingen ökar.

Inom det kommunala behöver inte utbildningsavdelningen oroa sig för att jag inte agerar, tvärtom, men där också som en familjefar.

Men jag vet inte om ryktena stämmer och har därför efterlyst att man skulle se över hur våra åländska elever mår i ALLA våra grundskolor. Och om mina farhågor stämmer, vad det i så falla beror på? Detta har jag efterlyst i lagtingsdebatt vid flertal tillfällen.

Om det utbildningavdelningen menar i slutet på sin insändare, att de förtroendevalda i kommunerna inte ger tillräckligt med förutsättningar och resurser för personalen att bedriva sitt arbete, är det väl landskapets uppgift att se till att kommunerna sköter sitt ansvar.

Jag är inte heller ute efter att leta efter syndabockar utan jag vill veta om mina farhågor stämmer. Och vad kan vi förbättra för att få en trygg skola och studiemijö för alla elever i våra grundskolor? Nu skriver utbildningsavdelningen att man förbereder höstens nya fortbildning om bland annat mobbing.

Men vet utbildningsavdelningen om hur det ser ut med mobbingen i alla våra grundskolor?

Göte Winé ( s )