DELA

Ett hjärta kan värma… och såras

Kiki, dina frågor i spalten ”Hallå där” väckte frågor hos mig och tyvärr läste jag in en negativ ton (hoppas jag har fel). Jag vill därför göra ett försök att ytterligare förtydliga bilden av Alla hjärtans dag i GHS.

I vår skola är rosförsäljning på Alla hjärtans dag en tradition där den som så önskar kan köpa en eller flera rosor till ett pris man bara kan drömma om i en blomsterhandel.
Försäljningen av rosor i skolan är ett sätt att en dag om året ge ungdomarna en möjlighet att visa vänskap och kärlek med en ros. Då jag ibland, kanske skämtsamt, frågat en elev med ros i handen om den är till din tjej/kille har jag inte sällan fått svaret att rosen är till mamma som är sjuk, eller till pappa för han är ”juste”, till farmor för då blir hon glad.
Rosor köps också till någon man gillar men inte vågat ta kontakt med tidigare. Just denna dag är en ros ett legitimt sätt att vi sa det. Både killar och tjejer ger och får rosor. Jag har också träffat elever som köpt en ros till sig själv för att fira att t ex. matteprovet gick så bra så bra i tisdags! Nu är jag värd en ros och dessutom blir de nog glada hemma!

Kiki, det är sådant som betyder. Ungdomarna kan köpa en ros till en vän, till nära och kära för en billig penning, satsa 50 cent och kunna ge någon en ros. Det är mycket populärt!
Varför skulle vi inte låta dem göra det? Av miljöskäl? Knappast. För att en ros på Alla hjärtans dag lär ungdomarna att ömhet visas genom att köpa saker? Knappast. För att någon kan känna sig pressad eller att det inbjuder till mobbning?
Nej Kiki. Visst finns det ensamma elever denna dag, som andra dagar i skolan. Men skall det hindra uttryck för gemenskap? Amorgruppen i GHS arbetar för trygghet och mot mobbing alla dagar, även på Alla hjärtans dag.
Medlemmarna i Amorgruppen ser Alla hjärtans dag som ett utmärkt tillfälle att inbjuda till gemenskap, att knyta kontakter och visa känslor, bjuda ett forum för lite extra. Lite mer än andra dagar.
En ros kan vara en vacker hjälp på vägen!
Hälsningar
Sven Sjöberg
stolt medlem i GHS Amorgrupp

Det är en journalists jobb att ställa frågor och vi vet från tidigare reportage att rosutdelningen på alla hjärtans dag i åländska högstadier inte alltid varit oproblematisk. Elever har berättat att de känt sig sårade och ledsna när alla andra har fått rosor, men inte de själva.
Jag ställde frågor i tisdagens tidning och fick jättebra och utförliga svar från skolvärden Lynn Smith, tycker jag. Hon berättade dels att lärarna försökt stoppa rosutdelning, dels att man undersökt och vridit på saken från alla upptänkliga håll. Det visar att det inte är så enkel fråga, trots allt.
Vi vill alla att ungdomarna ska bli snälla och omtänksamma mot varandra – precis som vi vuxna… – men, som journalist undrar jag, om detta är det bästa sättet att nå målet.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax