DELA

En skröna om Lenin på Åland 1917

I finska vänstertidningen Kansan Lehti 23.12.1927 finns en rätt fantastisk legendartad berättelse om Vladimir Lenin av en Ola Vinberg given ett omfattande spaltutrymme. I korta drag går den ut på att Lenin blev tvungen efter den misslyckade bolsjevikkuppen i S:t Petersburg juli

1917 att fly undan Kerenskij, varvid han tog sig till Finland och via Lahtis till Helsingfors.

Efter ett tag skulle han söka sig till Stockholm. För färden hade införhyrts en liten öppen skötbåt förd av en fiskare Lindström från Haraldsby på Åland. Denne Lindström och några andra engagerade hade varit stupfulla vid avfärden och Lindström hade haft mera hembränt i en kanister med sig för resan.

Han får också skryta med hur fint flytetyg han har och hur skicklig båtförare han är. Lenin hade varit störtförbannad och livrädd om vartannat och bett om att få stiga av, men Lindström hade inte lyssnat på det örat.

Då de kom fram till Färjsundet i hjärtat av Åland föll Lindström i fortsatt fylla i vattnet och fick fiskas upp. Efter någon tid i Haraldsby fortsatte Lenin inte mot Stockholm utan återvände mot öster till Åbo och vidare till Helsingfors, varifrån han sedan efter en tid fortsatte till S:t Petersburg där bolsjevikerna slutligen lyckades ta makten i november 1917.

Någon sådan Lenins Ålandsresa går förstås inte att belägga i några trovärdiga källor. Berättelsen handlar om fantasifull legendbildning kring den 1924 döde store revolutionshjälten, så inslagen har mera ett kulturhistoriskt värde. Lindström i Haraldsby har nog en historisk motsvarighet men den måttlöst supande och skrytsamme åländske fiskaren med sin brännvinskanister torde mest höra samman med förbudstidens klichéer.

Dåtidens Haraldsby är å sin sida inte direkt känt som fiskarsamhälle, men däremot nog som bruks- och arbetarsamhälle och därför fick troligen Lenin styra kosan dit för en tid.

OLLE SJÖSTRAND

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp