DELA

En rättvis behandling

Det är tufft att hitta sommarjobb som ung idag. Mitt inlägg i debatten gällde just åländska ungdomars chanser att i första hand få sommarjobb på Åland.
Det är klart att socialdemokraterna är för arbetskraftsinvandring. Jag ber om ursäkt ifall jag kränkt någon med mitt uttalande kring källskatten. Jag vill absolut inte påstå att rumäner tar ungars sommarjobb. Vinklingen i tidningarna var olycklig och lyfte inte fram hela debatten.

Skall vi göra en ändring av källskatten så måste det gälla all arbetskraftsinvandring och inte endast svenskar, som förslaget var från Axel Jonsson (ÅF). Källskatten används som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att garantera att de egna medborgarna i första hand skall garanteras arbete. De individer som kommer till Åland för att säsongsarbeta under 6 månader hamnar betala en skatteprocent på 35 %. Man får förtjäna 510 euro/månad skattefritt varefter en skattesats på 35 % betalas på den resterande summan. Arbetar och bor man över sex månader på Åland betalar man den vanliga progressiva arbetsskatten. Detta system tycker jag är bra.
Sara Kemetter (S)