DELA

En oförglömlig sångupplevelse

Den 29/9 var det en sångtävling i Alandias stora scen med sångare från hela Norden. Det var Havets röst med initiativ av tenoren Mikael Fagerholm som är son till den gudabegåvade sångledaren Karl-Gunnar (det vet väl alla förresten) och Annika Ollinkari lekor i vokalmusik i Sibelius Akademin.

Dessa två ordnade en sångtävling för den yppersta eliten av blivande sångare i Norden i 2030 års åldern. Sångtävlingen har hög prioritet, om det vittnar det höga antalet sångare som ville tävla (eller sjunga i kapp som Walton Grönroos sade).

Av 80 unga sångare som var anmälda skulle 19 gå vidare till semi och 8 till den slutliga finalen. Man kan bara ana vilket arbete det har varit att att sålla ut 19 av 80 sökande från hela Norden alla med sångutbildning. En stor del av musikerparets sysselsättning i sommar har varit att sålla och sålla tills 19 blev kvar

Med den bakgrunden var sångtävlingen på hög nivå, eliten av eliten kunde man säga, och vi som var där blev nog inte besvikna. Det var sångare med register som man inte trodde fanns.

Men besviken blev jag att så få människor kom och lyssnade. Alla som älskar sång på Åland gick miste om en oförglömlig sångupplevelse.

Mikael och Annika ordnar nog inte denna sångtävling för att få pengar att sätta på banken, nej Mikael med Europa som arbetsfällt vill nog ge tillbaka till sin hembyggd en glimt av den stora världens sångare.

ROGER FAGERHOLM