DELA

Elever behöver åländsk mjölk!

Från detta skolår följer Mariehamns skolor och flera andra skolor nya stödregler från lantbygdsverket på fastlandet och EUs stödregler, för mjölken som serveras i skolorna. Det innebär att endast fettfrimjölk konventionell eller eko, laktosfrimjölk och surmjölk stöds med mjölkpeng, 13 cent för konventionell och 31 cent för ekomjölk. Kort sagt har skolorna gått från att servera lättmjölk via ettans mjölk till endast fettfrimjölk denna skoltermin.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och eleverna har både reagerat och debatterat denna styrning av mjölken till fettfrimjölk och brist på valfrihet av olika mjölksorter i skolan. För många elever har därför valet blivit vatten istället för mjölk. Det blir tydligt för oss som föräldrar att det skett en oönskad förändring och den omfattas inte av oss. Vart tog barnens valfrihet vägen? Genom att dricka mjölk vid lunch kan barnen få lite extra energi. Det behövs för att orka med hela skoldagen, prestera på gymnastiken och vara uppmärksamma på lektionerna. Då energin tryter ökar istället suget efter snabba kalorier i godis och sött.

Vi förstår inte hetsen efter fettet i mjölken! Fett ger energi och barn som dricker mjölk får i sig viktigt kalcium, D-vitamin och mineraler. Detta är ett dåligt beslut. Valmöjligheten att dricka bekanta mjölkprodukter prioriteras bort av ekonomiska skäl. Var finns förnuftet och barnkonsekvensanalysen för beslutet att endast erbjuda våra barn och skolelever den fettfria mjölken?

Centern

Erica Sjöström,

Anna Holmström,

Magnus Lundberg,

Jill Fredriksson,

Jörgen Pettersson

Jenny Schuhmeister,

Dennis Björk

Anita Husell-Karlström

Böge Holmberg,

Carina Eriksson

Roger Nordlund,

Denise Bergvall

Mathias Johansson

Annika Hambrudd