DELA

Ekonomin ett vapen i kommunfrågan

Efter att ha slösat bort över 400 000 euro av skattebetalarnas pengar på konsulter och seminarier, har regeringen Sjögren (Lib) igen lekt med kommunkartan. Nu är budet 4 kommuner men fortfarande bygger visionen bara på en massa ord. I vanlig ordning jobbar regeringsblocket bakvänt.

Den som trodde att attityden inom regeringsblocket med Lib, M och S skulle bli lite ödmjukare efter nederlagen i högsta domstolen, gissade sannerligen fel. Eller vad som sägs om kansliminister Nina Fellmans (S) påstående om att Mariehamn inte sammanförs med andra kommuner eftersom det ”finns en brist på mognad”.

Tillsammans har regeringsblocket en stark majoritet inom såväl Mariehamn som Jomala och kan därför när som helst utplåna Jomala som egen kommun. Fyra av ministrarna inklusive Fellman sitter dessutom i berörda kommunfullmäktigen. Tydligen är att ministrarna inte klarar av diskutera kommunfrågan varken med sig själva eller tillsammans.

Trots regeringspartiernas spektakel tar vi inom Centern hotet mot kommunerna och den närproducerade servicen i form av dagis och skolor på fullaste allvar. Idag måndag kommer regeringsmajoriteten nämligen att klubba igenom en lag som drar undan mattan för ekonomin i kommuner som Föglö, Hammarland, Lemland m.fl.

Invånarna i dessa kommuner har liberaler, sossar och moderater att tacka för kommande skattehöjningar. Målet med reformen är förstås att underminera de utsatta kommunernas möjligheter att fortsätta som egna kommuner. Ett effektivt men samtidigt brutalt vapen riktat mot glesbygd och skärgård.

På måndagen begravs därmed begreppet regionalpolitik på Åland för denna gång. Som tur är det bara två år till nästa lagtingsval!

Harry Jansson (C)

Lagtingsledamot