DELA

Eckerö Line lierat med tokfennomaner

Det åländska rederiet Eckerö Line har allierat sig med tokfennomanska krafter. I ett försök att behaga och tillmötesgå den äktfinska folkopinionen har man gått in för att marknadsföra rederiets fartygsresor med den finskspråkiga devisen ”Eckerö Line. Nimestään huolimatta suomalainen.” Det åländska kapitalet kör alltså med en tagline som säger att Eckerö Line trots namnet är finländskt.

I en tid då det svenska språket och den svenska kulturen i Finland är utsatta för frontalangrepp från många håll är det lindrigt sagt häpnadsväckande att ett åländskt rederi insinuerar att svenska namn inte hör hemma i Finland. Eckerö Line ger därmed flankstöd till Sannfinländarnas strävan att utplåna alla svenska influenser i vårt samhälle.

Som regelbunden resenär på rutten Helsingfors–Tallinn är det givet att jag inte kan åka med fartyg som ägs av ett rederi som hemfaller till etnisk chauvinism och toknationalism i sin marknadsföring.

Mikael Sjövall

Svar:

– Vi har märkt att många av våra potentiella kunder och även en del av våra faktiska kunder tror att företaget är utländskt, vanligtvis estniskt eller svenskt. Ett exempel på sådan kundrespons hänger samman med att Eckerö Line sedan många år har rätt att använda symbolen ”Nyckelflaggan”, en symbol som används av företag godkända av Förbundet för Finländskt Arbete. Vi har faktiskt fått en del kommentarer av karaktären ”Hur får ett utländskt företag använda nyckelflaggan?”. Med den av insändarskribenten nämnda texten har vi velat lyfta fram att vi är ett inhemskt företag. Dessutom har vi det enda finländskt flaggade fartyg som trafikerar mellan Helsingfors och Tallinn, vilket vi också lyft fram i vår marknadsföring under många år.

Taru Keronen,

vd Eckerö Line