DELA

Det räcker med trakasserier i skejtparken!

Det är inte okej att ett barn kommer hem och skakar av rädsla, tårar efter en eftermiddag i skejtparken i Mariehamn. Men det var vad som hände i söndags. Antalet barn som skejtar eller åker kickbords har ökat markant på kort tid, liksom problemen. Som förälder är det roligt att se hobbyalternativen bland våra barn öka – alla barn är inte intresserade av fotboll eller hästar.

Vad var det då som hände i skejtparken? Vad är det som pågått där sedan en tid? Vi måste prata om det, av hänsyn till barn som vistas där. Som föräldrar har vi iakttagit förändringen med oro. Vi har sett barn utsätta andra barn för både verbala (”jävla neger”, ”bögjävel”, ”fitta”, ”hora”, ”min kusin kan slå ihjäl dig imorgon”) och fysiska hotelser (kastar mjölk, stenar, spottar, slår med knytnävar och kättingar), och kan inte längre tiga. En ny/renoverad skejpark har länge varit aktuell och innehåller självklart ekonomiska aspekter. Det är bra, men tar för lång tid. Under tiden föreslår vi att vi föräldrar till barn och unga som vill vara i skejtparken träffas och kommer överens om följande:

1. Turvis bemanning i skejtparken, enligt schema. Förslagsvis 2-3 tider/vecka. Detta är ideellt och därmed gratis (och på sikt förstås inte hållbart), men skulle göra att barnen vet att de kan utöva sin hobby utan att vara rädda för andra barn. Efter söndagens traumatiska händelse har vi beslutat att ta itu med den här frågan redan denna vecka. Åtminstone på lördag kl. 12-15 är vi i skejtparken med en kaffetermos.

2. Intresserade vuxna och ansvarsfulla ungdomar samlas tisdag 6.10 kl. 18.00 i skejtparken för att komma överens om strategi och närvaroplan som gör att våra barn och ungdomar tryggt kan vistas i skejtparken. Vid regn flyttas mötet till möteslokalen på Kaptensg. 18. Ta kontakt om du är intresserad av att jobba med detta tillsammans med oss, telefon 0405014955 eller 0407618012, e-post info@udda.ax.

Maria Antman, förälder (S)

Jessy Eckerman, förälder (S)