DELA

Destinationsmarknadsföring är viktigt

Det är med stor oro, som vi som undertecknade, ser att besöksbranschen snart står inför en högsäsong samtidigt som vi håller på att mista vårt viktigaste branschorgan, Visit Åland. Detta sker dessutom ett år då Finland, förutom sitt 100 års jubileum, blivit rankat till tredje bästa besöksland av det väletablerade rese förlaget Lonely Planet och magasinet Harpers Bazaar.

Det är tack vare Visit Ålands idoga samarbete med sina medlemmar som intresset för vår vackra ö ständigt ökar. Visit Åland har deltagit i mässor, gjort kampanjer, tagit hand om press och tv/radio samt arrangerat visningsresor för resebyråer, konferensbokare och bloggare. Att Mariehamn i år får mer än 100% ökning mot 2016 av besökande kryssningsfartyg är ingen slump utan resultatet av ett väl etablerat samarbete med hamnen.

Listan med aktiviteter kan göras hur lång som helst och då har vi inte nämnt den renodlade servicen för besökare som kliver in i Visit Ålands butik och får tips om vad som skall ses och upplevas på Åland.

Vi är beroende av att få besökare till Åland och flertalet av oss jobbar hårt under en period om 4-5 månader för att med dessa inkomster klara oss fram till nästa högsäsong.

Vi vill också nämna att besöksbranschen är den som möjliggör flest arbetstillfällen för arbetskraft utan större språkkunskaper eller akademisk utbildning, den är dessutom en utmärkt inkörsport till arbetslivet för våra ungdomar.

Turismen skapar tusentals arbetstillfällen och dessa inkomster sprids över hela det åländska samhället.

Det är mångfalden på den lilla ytan som gör Åland så spännande. Vi erbjuder flertalet produkter och tjänster till såväl gammal som ung med varierande semesterbudget.

Därför behöver vi ha stuguthyrning och camping såväl som hotell och Bed and breakfast, cykel-, kajak- buss- och biluthyrning. Vi måste erbjuda snabbmat och glass såväl som 3-rätters middagar på vita dukar, besökare skall ges möjlighet att välja allt från ponnyridning och fisketurer till golf. Här spelar Visit Åland en avgörande roll som vår gemensamma plattform och informationscentral.

Visit Ålands öde är inte enbart ”turistföretagens fråga”, det är en viktig samhällsekonomisk fråga som kan få långt gående konsekvenser om antalet besökare minskar för det kommer märkas i ålänningarnas privata ekonomi.

Vi medlemmar i Visit Åland har idag startat en insamling för att få behålla organisationen så intakt som möjligt så de fortsättningsvis kan fokusera på sitt uppdrag. Vår ambition är att få ihop ett marknadsföringsbidrag 100 000 euro innan utgången av mars och vi hoppas att även Landskapsregeringen från sin sida kommer att stötta Visit Ålands framtida verksamhet.

Alla medlemmar som vill vara med att delta i att säkerställa en god destinationsmarknadsföring även i framtiden är välkommen att göra det. Vänligen vänd er till Henrik Nordström så snart som möjligt och senast fredagen den 24 mars!

Bitte Islander

Havsvidden Resort och Konferens

Ann-Louise Djupsund

Hotell Arkipelag

Anette Torstensson & Lena Mörn

Viking Line

Bengt Johansson

Strax

Caroline Lepistö

Åland Hotels

Henrik Nordström

Åland Turist & Konferens

Jessica Rundberg

Rundbergs Bil & Service

Kickan Sundblom

Silverskär & Klobben

Fredrik Björklund

Eckerö Linjen

Maria Mäntylä

Alandica Kultur och Kongress

Matte Ekholm

Bryggeri Stallhagen

Jenny & Michael Björklund

Smakbyn

Olof Salmi

Sandösund Resort & Camping

Tanja Sabel

Finavia

Zaida Blomsterlund

Park Hotel Hotell

Camilla Linde

Hotell Cikada