DELA

Definiera familj

Vem räknas som familj? Den frågan vill vi ställa och be samtliga läsare fundera kring, eftersom den rådande normbilden av familjen inte räcker ut till verklighetens rand. Men i främsta hand ställer vi frågan till förmån för de som i juridiska, ekonomiska, förtroendemässiga och sociala avseenden desperat försöker hålla sig hängandes i klyftan mellan verkligheten och definitionen.

Konkret pratar vi om till exempel ensamstående föräldrar, äldre personer som lever i ensamhet, grannen eller barndomsvännen som finns där och hjälper, men som inte ses som närstående med flera. Dagens definition av familj är sedan gammalt baserad på släktskap och äktenskap, men håller inte för dagens mått. Detta leder i många fall till att den som lever i klyftan mellan norm och verklighet beskylls och beskyller sig själv för problem som sker.

Känslor av otillräcklighet och skam leder till att man undviker att söka hjälp, utan istället gör allt man kan för att dölja sin situation. Så för ett minskat lidande i vårt välbärgade välfärdssamhälle vill vi utmana normen och öppna debatten: Vem är familj? Definiera familj!

SIMON PÅVALS
JOHANNA MUUKKONEN
LIBERALA LAGTINGSKANDIDATER