Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Därför skrytbyggen!

Varför fler skrytbyggen för kulturen, frågar Runa Lisa Jansson. På den frågan vill jag gärna svara, men först på en annan som hon också ställer: ”Hur tänkte ni ´ungdomar´ som satt i byggnadskommittén för kulturhuset?”

Jag satt i byggnadskommittén. Jag var med och sparade bort det du saknar: de nödvändiga toaletterna och hissen vid garderoben, de omväxlande fasader som skulle ha gjort huset något mindre fult och vackrare golv i huset och natursten i stället för betong utanför mm. I kommittén opponerade jag mig kraftigt, men blev nedröstad på varenda punkt, trots att landskapsregeringens uttryckliga ambition hade varit att inte snåla… ”för att kunna hävda sig i jämförelse med andra kulturhus”.

”Jag ifrågasätter nödvändigheten att skaffa flera skrytbyggen för kulturen”, skriver Runa Lisa Jansson. Det gör inte jag. Varje tid behöver sina monument. I Mariehamn har vi stadshuset, biblioteket och Ålands lyceum. Det var staten som byggde det sistnämnda 1903; relativt sett den största satsningen på kultur någonsin på Åland. Vårt monumentala Stadshus var en formidabel satsning i det lilla Mariehamn 1939. Biblioteket blev en succé, ett av stadens monument. Hade de stjärnpolitiker som vi fortfarande lever med fått sin vilja igenom (som i fråga om Alandica) så skulle också biblioteket ha blivit en skoask.

Jag vill uppmana ålänningarna med Runa Lisa Jansson i spetsen att göra sig ärende till Helsingfors som klivit högt på de nordiska huvudstädernas rankinglista. Gå till det monumentala torget med det nya centrumbiblioteket Ode, Riksdagshuset, Musikhuset, konstmuseet Kiasma och mediernas Sanoma-hus! Gå till Odes översta våning, en hundra meter lång inglasad piazza som liksom ett öppet fartygsdäck i ett jämnt språng breder ut sig mellan de spetsiga ändarna och rymmer bibliotek, café, lekpark, öppen läsesal och (varje gång jag varit där) kanske 500 personer i alla åldrar, sittande med böcker, läsplattor, datorer, kaffekoppar, på stolar, på trappsteg (sådana finns också på ena sidan) eller gående ensamma, med armen om någon eller med barnvagn (Jag har räknat till 18 barnvagnar), hela Finlands inglasade torg! Ett pyramidalt skrytbygge. Just det vi behöver i vårt trista land.

Nu skall vi bygga ett besökscenter i Bomarsund. Det skall invigas på självstyrelsedagen 2022. Låt inte snålheten bedra visheten!

Jerker Örjans, 80