DELA

Därför skall kortrutt följas av tunnel

Arbetet med den efterfrågade trafik- och koldioxid förbättringen av vår skärgårdstrafik fortgår. Det är viktigt för hela skärgården och denna gång att den södra skärgården erhåller en bättre infrastruktur än den ålderdomliga nuvarande. Nu behöver den struktur som beslutats om östra och västra Föglö genomföras.

Den innebär bland annat en rockad avseende färjornas placeringar och samtidigt pensionering av vissa av de redan överåriga färjorna. En elhybridfärja till Föglö ökar kapaciteten med 50 % på den linjen, ökar andra linjer med 20- 100 % bara genom anskaffning av 1 ny färja i kombination med nya rutter över stora delar av skärgården.

Arbetet med en framtida tunnel behöver också initieras som nästa steg på trafikutvecklingen för skärgården. Detta kommer kräva Miljökonsekvensberedningar, vägplaner, hantera besvär mm, men också en politisk vilja PÅ RIKTIGT, att genomföra projektet.

Till det krävs det tid och ju snabbare vi kommer igång med det arbetet desto fortare går det att få ett förverkligande. För att vara säkra på en riktig förändring måste vi få till utbyggnaden av västra Föglö, för jag litar inte på viljan inom det politiska etablissemanget att finna en majoritet.

Min uppfattning är att somliga försöker med något som kan beskrivas som ”Kejasarens nya kläder”.

Historien förskräcker.

MIKAEL STAFFAS

LIBERALERNA