DELA

Dagsfärsk partimätning inför EU-valet

I torsdags publicerades Yles färska partimätning inför söndagens val. Enligt mätningen kan De gröna knipa det trettonde mandatet från SFP. Sannolikt är även att Centern förlorar ett mandat och att De gröna tar ytterligare ett mandat (förutom det ovan nämnda). Enligt gallupen fortsätter Samlingspartiet med sina tre mandat, Socialdemokraterna behåller sina två platser, liksom Sannfinländarna. Centern skulle få två platser.

Intressant är att Åland inte deltagit i denna partimätning. I valet för fem år sedan fick SFP:s kandidater drygt 12 000 röster från landskapet. Av dessa röster tillföll drygt 10 000 Britt Lundberg.

Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja säger att om SFP:s lista i detta val kan räkna med lika många åländska röster som senast, så är man med och kämpar om det trettonde mandatet. Mycket hänger enligt honom på valkativiteten. För att hota SFP:s mandat måste speciellt Sannfinländarna och De gröna mobilisera sina väljare.

Läget är alltså ytterst jämt och spännande. Därför gäller det för oss ålänningar denna gång att mangrant sluta upp kring Anton Nilsson på SFP:s lista.

ANDERS CASÉN