DELA

Centern vs statistik del 2

I en insändare nyligen, ifrågasatte jag Centerns sätt att misskreditera ÅSUB’s enkäts resultat och Runars egna statistiska resultat. Jörgen Pettersson svarade och tydligen var han både nöjd med kritiken av ÅSUB och den egna utredningen som Runar Karlsson hade gjort.

Runar hade kommit fram till att den Åländska landsbygden växer så den knakar och detta tack vare att vi har 16 kommuner. Jag visade i en bloggpost att Runar’s utredningen har många brister och att jag skulle återkomma med vilka åldersgrupper som växer på Landsbygden.

Tittar man närmare ÅSUB’s data (2000-2015) så visade att det till och med att det är inom en radie på sju kilometer från ”Bläckfisken zonen” som den stora tillväxten av människor finns. 13 av de 14 mest växande orterna på Åland finns inom den radien.

Hur ser det ut på Landsbygden (Eckerö, Hammarland, Finström, Saltvik, Sund, Geta, Lumparland)?

Jo, de har mycket riktigt växt med 109 personer de senaste fem åren. Dock ingen positiv trend.

De olika åldersgruppernas utveckling är a) 0-19 år –82 personer b) 20-39 år -5 personer c) 40-59 år -3 personer d) 60-79 år +161 personer e) 80+ +38 personer. Dvs gruppen 60 + står för mera än hela tillväxten och detta är ingen positiv utveckling för en ort och det faktum kan inte ens Centern blunda för.

Centern litar tydligen inte på ÅSUB, utan man har större tilltro till Runars uträkningar (i folkmun RUSUB). Centern säger att Åland växer och tydligen är det inte relevant vilka åldersgrupper och var.

Så om man struntar att vi har en ända sedan 2000 väldigt tydlig urbanisering och en klar föråldring av den åländska befolkningen, så är säkert Centerns strategi bra. Tyvärr så händer detta oberoende om vi har en kommun eller 16 kommuner.

Om någon tycker att detta är att vinkla statistiken med urbaniseringen och betvivlar var tillväxten av familjehus sker på Åland, så kan jag med fördel rekommendera ett studiebesök till något av följande bostadsområden som finns i tillväxtzonen t.ex Solberget, Horelli, Storängen, Sviby eller Kungsö.

Web behavior analyst

Mats Adamczak