DELA

Centern räddade KST-reformen

Nya Ålands ledarskribent har tyvärr förlitat sig på fel källor i ledaren 24 april om orsakerna till att planerna på en gemensam kommunal socialtjänst inte ännu förverkligats. Påståendet om att ”Åland redan hade haft ett gemensamt socialvårdsområde om det inte varit för Centern” är direkt felaktigt.

Sanningen är att utan Centern och i första hand dåvarande finansministern Roger Nordlund hade det aldrig blivit en KST-lag överhuvudtaget! I ett läge där socialdemokratiska och moderata ministrar varken ville eller vågade driva reformen övertog Nordlund ansvaret och förde reformen i mål.

Sant är att KST-lagen innehåller ett första skede där kommunerna ges chansen att på frivillig bilda socialvårdsområden. På den kommunala nivån har Centern drivit KST-frågan och t.ex. på norra Åland har Runar Karlsson varit den drivande kraften för norra Ålands KST.

Regeringen Sjögren har dock misslyckats totalt med att ge kommunerna tydlig vägledning. Förmodligen för att regeringsblocket satsat all sin tid och resurser på att få ihop kommunerna via tvång. Då passar det förstås illa med KST-framgångar som i mångt och mycket gör dylik diktatpolitik onödig.

LR-blockets vankelmod resulterade i förra veckan i ett förslag om att KST-reformen skjuts fram ca två år. Centern anser däremot att gällande lag ska gälla, dvs. att KST nu förverkligas genom ett obligatoriskt kommunalförbund. Allt annat är oansvarigt både mot klienter och personal, särskilt de sistnämnda som redan i åratal levt i ovisshet om hur KST kommer att påverka deras vardag.

Centern är inte i opposition pga. KST utan för att vi värnar om kommunerna som bas för ålänningarnas närservice och för att vi under förra mandatperioden tvingades stoppa planerna på att drastiskt försämra livsmedelsproducenternas villkor.

Nya Åland får gärna fungera som regeringsblockets pressröst men undertecknad hoppas i alla fall på respekt för kända fakta.

Harry Jansson

Lagtingsledamot (C)