DELA

Bygga national-arena på WHA

Läser med stort intresse i torsdagens (19/2) Ålandstidning om Krille Mattssons tankar kring en utbyggnad av WHA. Krille har helt rätt att någonting snart måste göras förrän IFK tappar sin ligalicens p.g.a. att arenan inte uppfyller måtten av idag. Man vet inte med säkerhet när det så kallade fotbollförbundet i Helsingfors (eftersom Finland inte har ett fotbollförbund utan endast ett bollförbund så kallar jag det så här) meddelar att nu måste spelplanen vara 105×68 meter, alltså det internationella måttet.

Man gick nämligen för en tid sedan ut med att i dagens Veikkausliiga finns två helt undermåliga arenor nämligen den i Jakobstad och den i Mariehamn. Efter det att Seinäjoki nu får en helt ny fotbollsarena och att ligafotbollen i Lahtis nu flyttar till Kisapuisto så är arenorna i Jakobstad och i Mariehamn dom enda i Veikkausliiga med löparbanor och med alldeles för små spelplaner, eller 100×64 meter. Vad Jakobstad beträffar så har man i alla fall läktare på båda långsidorna vilket vi inte har i Mariehamn vilket betyder att Mariehamns WHA ligger sist i arenaligan med sina tre öppna sidor.

Krille vill satsa på konstgräs till WHA vilket jag också understöder. Konstgräset blir bara bättre och bättre och man har alltid en bra spelplan. Varför har till exempel halva Allsvenskan konstgräs, ja inte är det för att det är dåligt i alla fall. Så här långt har Krille och jag samma tankar men sedan kommer krockarna. Krille kan tänka sig att ha friidrotten kvar på WHA och dessutom förstora gräsplanen, vilket är en ekvation som inte går ihop. Krille vill bredda spelplanen ända fram till löparbanorna vilket skulle ge en bredd på 66 meter, men planen blir det oaktat 2 meter för smal.

Sedan säger Krille att med längden blir det inte bekymmer men det är just det som det blir. Blir planen 66 meter bred så blir längden den nuvarande eller 100 meter eftersom innerbanans kurvor kommer emot. Inte kan vi väl satsa en massa resurser på att med öppna ögon bygga en ny plan som är alldeles för liten??

Så vi skall igen då stå med hatten i handen och buga och begära dispens för att få spela på vår nya fina arena?

Sedan har vi friidrotten som nu äntligen vädrar morgonluft och hoppas på en fullskalig arena i stället för dagens B-arena. Nu ser friidrotten chansen att få en ny arena med bland annat 8 löparbanor och med längd och tresteg där det skall vara på en riktig arena. Jag tycker att friidrotten verkligen är värd detta efter snart 100 år. Krilles förslag är att kanske friidrotten kan vara kvar på WHA med sina 6 löparbanor och med kastgrenarna (går inte på konstgräs) på något annat ställe? Var?

Krilles tankar kring ett nytt WHA skulle således bli följande:

1) Fotbollen får en ny konstgräsplan på 100×66 meter som är alldeles för liten och där vi skall begära dispens för att få spela?? Är detta klokt och vad säger Veikkausliiga och d.s.k fotbollförbundet åt detta? Dessutom har vi målat in oss i ett hörn då vi i framtiden inte kan bygga läktare på dom tre öppna och dragiga sidorna.

2) Friidrotten har kvar sina 6 löparbanor men kastgrenarna försvinner till något annat ställe. Friidrotten har i och med detta “avancerat” från B-arena till C-arena.

Som jag ser det kan inte både fotboll och friidrott i framtiden bli kvar på WHA. Eftersom det redan är så mycket satsat på WHA för fotbollen så bör ju denna bli kvar och spelplanen naturligtvis förstoras till 105×68 meter. Här skall vi, när tiden det tillåter, bygga läktare runt alla fyra sidorna, då först får Åland sin verkliga nationalarena för fotboll.

Åt friidrotten måste vi bara hitta en plats för en riktig arena. Varför inte på Ytternäs sportfält eller varför inte intill Vikingavallen i Jomala där intresset verkar vara stort för en allåländsk friidrottsarena.

Olle Fonsell