DELA

Britt Lundberg värd en ursäkt

Centerns Britt Lundberg har skött sitt uppdrag som president för Nordiska rådet med den äran. Det är därför förvånande att representanter för den åländska regeringen var så snabba med att senaste vecka fördöma Lundbergs agerande som ju faktiskt syftar till att stärka finskans och isländskans ställning i det nordiska arbetet.

Särskilt då den åländska delegationen i Nordiska rådet för sin del redan i våras sade nej till bl.a. finskan som nytt officiellt arbetsspråk. Lagtingsledamöterna Mikael Staffas (lib) och Tony Wikström (S) beslöt den 24 maj att prioritera skandinaviskan före finskan och isländskan. Eftersom ministrarna ingår i samma delegation hade de före mötet fått ta del av förslaget och omfattade således denna åsikt. Efter alla uttalanden undrar förstås många ålänningar om var landskapsregeringen egentligen står i denna fråga?

Centern delar uppfattningen om att ett godkännande av finska och isländska som nya arbetsspråk helt kommer att förändra och fördyra Nordiska rådets arbetssätt och banar väg för engelskan som gemensam utgångspunkt. Vad finns då kvar av den gemensamma värdegrunden?

Vi har väntat med denna insändare i hopp och tro att Britt Lundberg skulle få en offentlig ursäkt från landskapsregeringen. Att de åländska socialdemokraterna utan tvekan hakade på sina finska s-kollegers kritik är mindre förvånande. Men efter att fått klart för sig att Britt Lundberg faktiskt på ett framgångsrikt sätt arbetat fram en kompromiss som kan rädda Nordiska rådets vardag, hade en ursäkt varit på sin plats.

I ett läge där populister och nättroll i alltför hög grad sätter sin prägel på samhällsdebatten är det angeläget att seriösa politiker visar respekt och beaktar fakta i sina uttalanden.

Centerns lagtingsgrupp

Harry Jansson

Jörgen Pettersson

Mikael Lindholm

Veronica Thörnroos

Runar Karlsson

Roger Nordlund