Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Bra om (Ob) cyklar med

Cykling bör uppmuntras, det är bra för hälsa, miljö och allmänt välbefinnande. Det konstaterar ju även René Janetzko (Ob) i ett svar på min insändare (som var ett svar på en anonym insändare i TÅ). Så jag hoppas Obunden samling stöder socialdemokraternas förslag om en elcykelpremie på högst 500,- euro (25%) vid inköp av elcykel hos en lokal handlare, och cyklar med oss.

Använder man cykel till sin arbetspendling, jag hörde om en Skarven-anställd som pendlar mellan Mariehamn och Lumparland Svinö, så är elcykeln perfekt. Såvida du låter elmotorn jobba och du själv trampar med i lite makligare takt behöver du inte duscha när du kommer fram till jobbet.

När vädret blir sämre och isbarken lägger sig på banorna kanske inte ens dubbdäck räcker för säker framfart, men då finns bussen. Därför är det viktigt att också bygga ut kollektivtrafiken med fossilfria bussar, helst avgiftsfria.

En elcykels laddning tar bara en bråkdel av energin som behövs för att ladda en elbil, så bara vi får igång våra energiprojekt, vindkraft och solparker, kan man vara förvissad om att vi har grön el till laddningen.

Det finns heller ingen anledning att kasta sin gamla cykel på sophögen. Den fungerar bra till kortare sträckor, i stan (här kan en elcykel vara väl kraftfull) och när man vill motionera lite tuffare.

ULF WEMAN (S)