DELA

Biverkningar av munskydd?

Ett litet men effektivt sjukhus, inga köer, vänligt bemötande av en ytterst omtänksam personal. Kan man begära mer av ÅHS? Trodde inte det. Men nu börjar jag bli tveksam. Väldigt tveksam.

Är det faktiskt sant att det inom vården finns utbildad personal med 30 år bakom sig i yrket som hellre smittar ner sin patient än bär munskydd? Inte i min vildaste fantasi har jag kunnat tänka mig något sådant, men jag kan inte heller gärna tro att Tehys förtroendeman på sjukhuset ljuger.

Så här säger Erica Norell-Eriksson i onsdagens Nya Åland:

– Att någon inte vaccinerat sig mot influensa likställer man då med att vara olämplig som vårdgivare trots att man har utbildning och kanske har haft sitt yrke i 30 år.

De som inte vill vaccinera sig är rädda för biverkningar. Det kan man möjligen ha viss förståelse för, mot bakgrund av kopplingen till narkolepsi för 8-9 år sedan. Efter det har kontrollen tydligen varit hårdare och nya fall har åtminstone inte skapat stora rubriker.

Men vilka biverkningar kan man drabbas av om man använder munskydd? För det är ju munskydd det handlar om nu. Man måste inte låta vaccinera sig mot influensa, men man ska göra vad man kan för att inte sprida smitta till svårt sjuka patienter. Visst är det någonting sådant vi lekmän förväntar oss av proffsen inom vården.

Diskriminerande med munskydd? Mer diskriminerande än att utsätta gamla mamma för smitta där hon ligger på avdelningen med nedsatt immunförsvar? Så varför har gamla mamma inte låtit vaccinera sig? Ska vårdpersonalen behöva ta hänsyn till det?

På något sätt tycker jag faktiskt det.

HARRIET TUOMINEN