DELA

Bilen über alles

Man kan ju undra vilken planet Lennart Isaksson befinner sig på, inte verkar det vara jorden inte. Jorden är en planet där fler och fler bilar spyr ut mer avgaser för varje dag. I Mariehamn har man på sistone ökat bilkörandet eftersom föräldrar nu kör ungdomar till alla de fritidsaktiviteter de förr tog bussen till.

Isaksson hävdar att en buss måste ha 10 personer för att vara miljövänlig och att det inte uppfylls. Det är lite magstarkt efter att Isaksson tillsammans med de andra moderaterna röstade igenom försämrad turtäthet, försämrad linjedragning där bland annat Lotsgatan inte längre får trafik trots ett stort antal äldre som bor där och till på köpet satte avgifter på den försämrade servicen.

Man skulle ju tro att moderaterna hade ett hum om hur marknadskrafter fungerar, om man försämrar en service och höjer priset på den, då kommer färre att utnyttja den. Att nu verka förvånad över att vi har 209 000 färre påstigningar visar ju att de inte har ett hum om vad resultatet skulle bli.

Vi socialdemokrater var hela tiden emot avgifterna på busstrafiken eftersom vi kunde räkna ut vad resultatet skulle bli.

Man måste komma ihåg att målet med kollektivtrafik är inte, som Isaksson påstår, enbart att minska utsläppen av avgaser. Det är bara en positiv bieffekt av verksamheten när den fungerar. Målet med kollektivtrafik är att medborgarna skall kunna ta sig fram snabbt, tryggt och komma fram dit man ska i rimlig tid. Något den gamla turlistan uppfyllde betydlig bättre än den nuvarande.

Det är ju uppenbart att högermajoriteten med moderaterna i spetsen inte bryr sig om att de gamla på Lotsgatan skall få kollektivtrafik, de bryr sig inte om att de äldre som varit till sjukhuset kan ta sig tillbaks till södra stan utan att vänta en timme på en buss. De bryr sig om att man ska kunna parkera två meter från affärer i centrum men inte att det ska finnas turer för dem som behöver komma in dit utan egen bil. Slutsatsen är rätt tydlig, bussar och kollektivtrafik är inte viktiga saker för Isaksson & co. Bilen är deras husgud.

Men skyll inte på att det åker för få personer för att upprätthålla kollektivtrafik när det är på grund av era handlingar och beslut som antalet har minskat.

Som en vis man sade, ett utvecklat samhälle är inte ett samhälle där de fattiga har bilar, det är ett samhälle där de rika åker kollektivt.

Mvh

Igge Holmberg (S)