DELA

Bibehåll åtminstone polisens resurser

Tack Emelie Holmström för ditt inlägg i debatten om droger och narkotika. Du berör min insändare om hur Ålands landskapsregering skär ner de ekonomiska resurserna 2017 till den åländska polismyndigheten i din insändare.

Du misstolkar kanske mitt inlägg lite grann, jag konstaterar att landskapsregeringen dragit ned budgeten med 70 000 euro. Jag konstaterar vidare att det i var och varannan polisrapport står att läsa om narkotikarelaterade brott. Jag återger ingen statistik, men jag kommer ofta via mitt arbete i kontakt med olika problem som kräver polisiära insatser.

I Nya Åland den 25.1.2017 står det nu däremot klart och tydligt att läsa att det är rekordmånga narkotikabrott under 2016, vilket även polismästaren Maria Hoikkala bekräftar. Jag frågade vidare vad landskapsregeringen gör för att backa upp polismyndigheten i arbetet mot drogerna och dess framfart.

Några svar får vi aldrig, du eller jag. Men det är riktigt bra att du belyser hur det faktiska arbetet kunde gå till. För du har rätt i mycket av det du nämner Emelie Holmström.

Polisen kan även göra mycket tillsammans med andra myndigheter gällande droger och narkotika. Men polisen har även andra uppdrag att sköta och allt arbete även det du berör kräver resurser.

I takt med att drogerna breder ut sig uppstår även andra problem. För narkotikan skall finansieras. Stölder, inbrott, bedrägerier och andra brott tenderar att öka. Och det blir allt grövre brott som polisen får ta sig an. Brottsutredningstiderna riskerar med mindre resurser att bli längre och längre.

Att som målsägande behöva vänta uppemot fem-sex månader innan det händer någonting är på tok för länge. Likaså för vittnen som hörs efter fyra-fem månader. Hur skall de ens kunna återge ett bra vittnesmål. Det är lika viktigt att den som utfört brottet får sitt straff. Det här handlar i många fall om ens egen integritet och trygghet.

Polisen har ett tydligt uppdrag i vårt samhälle. Jag är tämligen säker att de gör sitt allra bästa på fältet och för att brottsärenden och utredningar inte skall släpa efter. Emelie Holmström, för mig handlar det alltså inte om att tillföra stora resurser till polisen. Det handlar om att åtminstone bibehålla resurserna.

70 000 euro är i sammanhanget inte särdeles mycket pengar i LR:s budget. Och dessa pengarna kan rädda både liv och minimera problem som kostar betydligt mycket mer i längden för vårt samhälle vet vi alla.

Jag tycker det är högst anmärkningsvärt att landskapsregeringen skär ner på denna viktiga myndighet som hjälper till att skapa trygghet i vårt åländska samhälle när det inte längre ser ut som tidigare utanför vår husknut. I polisen arbete där arbetet mot drogerna och narkotikan ingår är det enligt många med mig fullständigt fel att dra ner på resurserna såsom landskapsregeringen nu gjort.

Polisen kommer den 1 februari att presentera ett projekt mot narkotikabekämpningen. Vi kan bara hoppas att landskapsregeringen tills dess tagit sitt förnuft till fånga och valt att backa upp polisen i dess oerhört viktiga polisiära arbete och åtminstone bibehåller deras resurser (skjuter till minst 70 000 euro) så att de kan fortsätta sitt arbete för att skapa ett tryggt Åland . Det är dags att agera nu innan det är försent.

Anders Holmberg

Företagare och Politiker