DELA

Behandla kvinnor som jämlikar

I måndagens Nya Åland fanns en insändare om våld mot kvinnor undertecknad av fyra politiker. Vad jag kan minnas är det första gången politiker går in på de här frågorna. Heder åt dem. Internationella dagen mot kvinnovåld borde infalla varje dag.

Det är ett otyg som är väldigt svårt att få bukt med. Man förstår lätt varför mörkertalet är så stort. Varför anmäla när resultatet kanske blir ett ännu sämre liv för henne. Om jag förstått Vivan Nikula rätt så ska varje enskilt brottstillfälle ses för sig. Om en kvinna då varje dag under säg tio års tid utsatts för psykisk misshandel, skulle det resultera i 3650 anmälningar om de inte kan slås ihop till ett brott. Lägg därtill att de är svåra att bevisa. Det är därför inte någon idé att göra en polisanmälan förrän hon utsatts för ett brott där hon slagits sönder och samman. Det här är inte hållbart. Den lagen måste vara skriven av män för män.

Varför begår då vissa män dessa vidriga brott? Kan det vara att de känner sig underlägsna, har mindrevärdeskomplex och den enda styrkan de har är den ekonomiska samt den i armarna?

Sedan talas det om att våldsutsatta kvinnor måste skyddas. Vad finns det då för skydd? Några dagar på Tallbacken är ju bara en tillfällig lösning. Sanningen är väl att det inte finns något skydd om inte den ena parten flyttar till andra sidan jordklotet. Om förövaren åker in så är det ju inte för evigt. Om han fortfarande är förbannad när han kommer ut går ju inte kvinnan säker då heller.

Man får ju hoppas att det här är en generations- och upplysningsfråga; att det kommer att avta med tiden. Men en faktor talar emot det och det är att skillnaderna i utbildningsnivån mellan män och kvinnor bara växer. Hoppas att alla män kan hantera det.

Män skall vara män (inte våldsmän) och kvinnor skall vara kvinnor. Alla har vi fel och brister, men det behöver absolut inte resultera i våldhandlingar. Alla män som känner igen sig i det här, låt 2017 bli ett år där ni behandlar era kvinnor som era jämlikar. Behandla kvinnorna som ni själv vill bli behandlade – det håller alltid.

Ps. Hoppas fler vågar ge sig in iden här debatten.

”Klarsynt”