DELA

Bättre mellanmål behövs i stadens skolor

Våra barn tillbringar nästan nio år av sitt liv och sin uppväxt i grundskolan. Deras dagar är långa och krävande och barnen behöver därför få tillräckligt med lunch och mellanmål för att orka hålla energin uppe under hela dagen.

Strandnäs Hem och Skola-förening gjorde tidigare ett tappert försök att få till stånd ett bättre mellanmål i skolorna. Nu serveras bröd, men det är fortfarande inte tillräckligt. Det är inte meningen att barnen ska behöva klaga och gråta av trötthet efter skolan för att det serverats så dåligt och litet mellanmål. Skolan ska vara gratis för alla och föräldrar ska inte behöva skicka med extra mat och frukt till skolan för att barnet ska få tillräckligt att äta, så som lärare tidigare uppmanat oss att göra. Det är inte okej att barnen endast får ett litet, surt äpple och knäckebröd eller rågbröd med pålägg till mellanmål.

 

Även med knappa resurser borde lite fantasi och vilja möjliggöra annat. Stadens politiker och skolornas kökspersonal borde istället ta modell och inspireras av Vikingaåsens skola i Jomala där god lunch, rejält salladsbord och tillräckligt och varierande mellanmål serveras dagligen. Skolbarnen bjuds till exempel på färskt bröd, Ålandspannkaka med sylt och grädde, korv med bröd, pizzabullar, varma smörgåsar, köttpiroger, karelska piroger med äggsmör, fruktsallad på färsk frukt, kvarg med jordgubbar, yoghurt, nyponsoppa med mandelbiskvier och grädde och mycket annat. Det finns dessutom alltid tillgång till färsk frukt och knäckebröd.

 

Oavsett om det handlar om avsaknad av budgetmedel eller bristande intresse/kunskap borde det finnas förutsättningar till förändring även i stadens skolor. Barnen är vår framtid, och vi behöver satsa på dem!

Jomalas politiker borde dessutom säkerställa och bidra till att alla barn i kommunen ges lika bra förutsättningar för sin skolgång, oavsett vilken skola de går i.

 

FÖRÄLDER I JOMALA MED BARN I STRANDNÄS