DELA

Bakläxa till Socialnämnden i Mariehamn

Läste i Nya Åland förra veckan att socialnämnden i Mariehamn lägger fram ett förslag i sin budget som får håret att resa sej på armarna. De anser att nattjänster skall dras in på Trobergshemmet.

Hur är detta möjligt? Hur kan socialnämnden tycka att det är ansvarsfullt och försvarligt att lämna våra gamla och multisjuka klienter på en obemannad avdelning nattetid? Ingen som hör då den förvirrade ropar eller faller. Alla kan ej använda det bristfälliga larmsystemet Vivago, larmklockan.

Det är ett trapphus mellan avdelningarna på institutionssidan TH norra. Låsta dörrar till avdelningarna.

Jag vill först och främst förtydliga att Trobergshemmet inte är ett ålderdomshem längre. TH norra är en institution där vi vårdar multisjuka människor på fem avdelningar med 12, 12, 14, 14, 14 klienter och de är i åldern cirka 60-100 år. De är så vårdkrävande i dagsläget att vi har sjukskötare även nattetid.

Det är oroande att ledningen inte tog till sig experten Jane Lindell-Ljunggrens kunskap och råd.

Jag satt själv med då hon vid lunchen fick frågan av ledningen:

– Vad anser du om avdelningar som är obemannade nattetid?

Hennes svar var omedelbart och klart:

– Absolut inte.

Att Jane Lindell-Ljunggren är grundare till ”Sveriges bästa äldreboende” behöver kanske påpekas. Otroligt inspirerande utbildning, tack för det Mariehamns stad!

Nej, socialnämnden , gör om, tänk till och agera rätt! Det finns andra sätt att spara och vi ska alla dra vårt strå till stacken.

För det första. Säg upp avtalet med Ålands hälso- och sjukvårds hemsjukvård nattetid som betjänar TH södra och det effektiviserade serviceboendet (esb) på norra sidan.

Varför?

Jo, det finns sjukskötare på TH nattetid som kan komma till hjälp mycket tidigare än hemsjukvården kan. De har ett stort distrikt, så var ligger logiken där?

Regler kan ändras med god vilja.

För det andra. Vi har fem stycken omvårdnadsledare på TH norra, det vill säga en på varje avdelning. Omfördela uppgifterna så att en omvårdnadsledare har ansvar för två avdelningar. I dag har de två dagar kanslitid och tre dagar sjukskötaruppgifter trots att vi har sjukskötare på avdelningarna varje dag. Den omvårdnadsledare som jobbar på esb avdelningen TH södra kunde överta omvårdnadsledarens uppgifter på esb norra.

Då kan tre tjänster dras in.

Varför? Det är inte försvarbart att ha fem omvårnadsledare på 66 klienter med två dagar kanslijobb i veckan. Med ansvar för två avdelningar bör tiden för uppgifterna räcka till då de arbetar må-fre kontorstid.

För det tredje. Detta är en sparåtgärd som är min egen åsikt och som jag kom på i skrivande stund.

Dra in det personliga tillägget för alla anställda i Mariehamns stad, om jag förstått det rätt, så betalar man inte hyran med det beloppet och personligen tycker jag att det är så trevligt när mina överordnade i ledningen kommer med en uppmuntran verbalt. Det är så mycket man kan göra för en medarbetare med bara ett tack, så mycket. Det är upplyftande för med piskan och kritiken bryts vi ner trots att vi gör det bästa vi kan för dem vi ansvarar och sköter om nattetid.

Beatrice Öhman

Nattskötare på TH inst.