DELA

Även Ålands Framtid sitter i Ålandskommittén

Rolf Granlund skrev förra veckan om hur Ålands företrädare än en gång skulle vika sig för statsmakten och hur arbetet med självstyrelselagen inte skulle leda till att ””ålänningarna tillförsäkras möjlighet att själva ordna sin tillvaro så fritt det överhuvudtaget är möjligt för ett landskap, som icke utgör en egen stat”.
Men om Rolf Granlund nu ville veta hur jobbet verkligen gick i Ålandskommittén hade han ju, istället för att skriva upprörda insändare, bara kunnat tala med sin partiledare Axel Jonsson, som sitter i kommittén. Och tydligen ”viker sig för statsmakten” han också.
Vi som har talat med våra representanter i kommittén vet att arbetet fortgår, många konstruktiva beslut har tagits och president Tarja Halonen leder arbetet med god ton och bravur.

Visst, ingen talar om ett självständigt Åland, men det är ju naturligt. Eftersom majoriteten inte vill ha det, utan exakt det som Granlund klagar på. Ordna det så fritt som möjligt, utan att bli ett eget land. För de flesta förstår att 29 000 människor på ett par holmar i Östersjön inte har de förutsättningar som krävs för att upprätthålla ett nationsbygge.
Det är därför ÅF får 2-3 mandat i valen och inte mer. Majoriteten, och tydligen Granlunds partiordförande, är helt nöjda med att jobba för att vi skall ha en gott samarbete med den finska regeringen med sikte att bygga ett bra samhälle på de åländska öarna.
Igge Holmberg (S)