DELA

Arbeta för allas lika värde, John Holmberg

John Holmberg (Lib). Tur för mig att jag satt på stolen när jag läste din insändare i fredags. Jag uppskattar dig som en man som har sina fötter fast på marken. Men nu skjuter du tydligt över målet när du vill se att alla arbetsgivare i alla branscher får kunna ställa krav att deras anställda vaccinera sig. Har du tänkt lite längre? Jag ser att det pågår en spiral där totalitära politiska beslut fattas i all högre hastighet. Lagen om vaccinationstvång av vårdpersonal gick genom som ett snabbtåg som körde över oss och vi hann inte ens att fundera om konsekvenserna. Men vi måste få tid att andas mellan varven och lyssna på alla argument. Vi måste nämligen kunna se oss i ögonen även efter pandemin.

Jag kunde kanske omfatta dina krav under andra omständigheter. Nämligen när det verkligen råder en farlig pandemi som skördar massvis med människoliv i alla åldersstrukturer. Men så är som vi nu vet inte fallet. Dessutom har vi ett vaccin som kan göra sjukdomsförloppet mildare och bidrar därför till ett bättre skydd för den egna hälsan. Men inte kan ge steril immunitet. Det vill säga även vaccinerade kan smitta vidare och kan bli smittade. Med antagligen marginell skillnad mellan vaccinerade och ovaccinerade. Det är det vi vet idag. På grund av detta är det inte omoralisk att inte vaccinera sig utan omoralisk att kräva att andra ska vaccinera sig med dessa vaccin mot covid-19 ja, till och med absurt att göra det.

Så jag vill gärna be dig John att fundera över vad för dig som en politiker med en liberal partibok frihet betyder. För mig betyder frihet inte att jag kan få göra vad jag vill. För mig betyder frihet att ingen annan kan påtvinga mig saker jag inte vill som exempelvis strider mot min självbestämmanderätt över min kropp.

En sak till. Tror man att man ser sig tvungen att frånta mänskliga rättigheter från folket på grund av vilken anledning som helst måste detta göras med yttersta försiktighet och på grund av evidensbaserade resultat. Därför att det det går fort att ta bort men länge att få tillbaka.

Nerverna hos många, ja särskilt nu hos en del av vårdpersonalen ligger nu på utsidan. Och detta inte bara på grund av merbelastningen inom vården under pandemin utan också på grund av press och tvång på de att ta vaccinet många är oroliga för. Av olika anledningar. Och detta ska respekteras.

John. Njut av demokratin dina förfäder byggde upp. Men sova inte. Annars finns risken att du vaknar i en diktatur.

Jobba istället för allas lika värde. Även i denna fråga.

RENÉ JANETZKO