DELA

Är männen ett tafsande släkte?

Det kan man fråga sig, nu när kvinnorna träder fram och berättar om sina upplevelser av mäns tafsande, blottande och sexistiska yttranden. Ja, man fick ju tidigt lära sig att akta sig för män. Mamma förklarade och varnade: Inte gå utmanade klädd, inte vistas ensam i mäns sällskap (i synnerhet om de var flera män i grupp), inte gå ut ensam på kvällarna… Ja, det var mycket ”Inte” som man skulle tänka på som flicka. Blev man med barn utan att vara gift, var man en fallen kvinna, och fick stå sitt kast. Männen var oskyldiga i sammanhanget, och behövde inte ta ansvar för följderna av en utomäktenskaplig förbindelse.

Det var kvinnans fel om hon blev gravid. Och män var ett farligt släkte som man skulle akta sig för, med andra ord. Alla män var lika, och kunde inte, ville inte, behövde inte ”hålla på sig”, deras uppgift var att ta för sig, antingen det bjöds eller inte. Och kvinnornas uppgift var att akta sig för att utsättas för männens behov.

Därför kan det kännas märkligt att nu, äntligen, säger kvinnorna ifrån. Och får också medhåll från många utsatta eller icke utsatta kvinnor, men också från många män, som anser att beteendet inte är ok.

De flesta kvinnor har någon gång, oftast flera gånger, utsatts för detta tafsande, nypande, klämmande på olika kroppsdelar, och har känt sig lika kränkta varje gång. Och blivit utskrattade om de gett uttryck för sitt missnöje med behandlingen/beröringen.

Jag hoppas att många män nu får upp ögonen för att ett sexistisk beteende inte är värdigt människosläktet, och tänker sig för nästa gång de får för sig att nypa en kvinna i rumpan, eller ta henne på brösten, och låter handlingen bli en tanke och inte låter den övergå i handling. Männen bör tänka på motsvarande situation, där kvinnor öppet skulle påtala och ifrågasätta männens eventuella sexuella förmåga, och ta dem i skrevet för att kontrollera existens och storlek på mandomen.

De flesta skulle nog uppfatta det som förnedrande, och som ett oacceptabelt beteende. För några år sedan skulle alla vara feminister, det blev tyvärr bara en modefluga, och dagens åländska feminister ser man inte, eller hör mycket av. Låt oss hoppas att kvinnornas upprop om mäns sexistiska beteende inte blir en liknande modefluga, utan att det i stället leder till en förändring av mäns syn på kvinnor.

Låt oss alla hjälpas åt med att förändra en föråldrad kvinnosyn till en modern bild av den jämställda människan.

Runa Lisa Jansson