Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Är liberalerna de största populisterna?

Liberalerna hade en debatt med rubriken: ”Populism – ett hot eller folkets röst?”

I publiken hörde jag frågan ”har alla blivit inbjudna?” Nej, Åländsk demokrati fick ingen inbjudan.

Moderatorn Göran Djupsund sade att det inte finns populistiska rörelser på Åland.

I panelen sade Pia Eriksson (ÅF) att ”populism” är som ”rasism” var för fyra år sedan. Bert Häggblom (Obs) sade att han ser det som ett skällsord, men att han aldrig använt det. Veronica Törnroos (C) erkände att hon hemma kallat sina åsiktsmotståndare för många saker, men inte populist.

Jag har funderat över vad ”populist” är. Det år ju ett ord, som främst liberaler använder. Mot mig. Förr var det rasist. Moderatorn sade att det är ”förenklade lösningar på svåra problem”.

Det är då märkligt att jag, som av många beskylls för att ha ”för mycket siffror”, ”skriva för långa insändare” kallas för ”populist”. Det känns som att oppositionens argument sågas med ett ”populist-kort”.

I broprojektet, så sade finansminister Mats Perämäa (Lib) att det skulle spara 150 miljoner euro. Jag kallade detta den största bluffen i Ålands historia, om jag minns rätt. Redan i regeringens egen rapport kunde man läsa att nettonuvärdet var 35 miljoner.

När hybridfärjan nu beställdes så sade näringsminister Camilla Gunell (S) att det skulle rädda klimatet.

Perämaa lade fram förslaget om ”100-lappen” för ”låginkomsttagare” som skulle rädda Ålands tillväxt? Men de fick ju ingen 100-lapp. Det var de med högre inkomster, som fick 100-lappen.

Sammanslagningen av kommunerna skall lösa alla problem som finns på Åland?

Är inte detta ”enkla” lösningar på mycket komplicerade problem? Men vill man analysera, så kallas man ”populist”.

Jag deltog i lagtingsdebatten om broprojektet och blev beskylld för mycket siffror. Vad är en kalkyl om inte siffror? Ministrarna Perämaa och Gunell var mestadels frånvarande och deltog inte i alls i debatten. Det enda de använder sig av är, som jag ser det, enkla populistsiska argument.

Är regeringen den största populisten på Åland?

STEPHAN TOIVONEN

Åländsk Demokrati