DELA

Amsterdam, Köpenhamn, Mariehamn!

I december i år möts världens beslutsfattare i Paris för att försöka komma överens om ett bindande avtal som ska stävja klimatförändringarna innan det är försent. FN:s klimatpanel kom i höstas med sin avgörande rapport: det finns inte längre några tvivel om att jordens medeltemperatur höjs och det är människan som driver på denna utveckling i rasande takt. De goda nyheterna blir då att det också är människan som kan vända denna trend, även du!

Ålands Natur och Miljö är en förening som gillar att cykla, och just cykling är ett mycket vettigt sätt att göra något konkret, som är bra för din hälsa, för miljön och plånboken. Privatbilismen är ett av de stora hälso- och klimatproblemen. Tänk om vi alla på Åland skulle göra en kraftansträngning för att byta ut privatbilismkulturen mot en cykelkultur? Låt oss säga att just du som läser detta, ofta tar dig till platser inom en 10kms radie från ditt hem. Tänk om just du skulle strunta i bilen och gå eller ta cykeln så ofta du kan?

Om vi på riktigt tänker efter är fördelarna minst lika många som de dåliga ursäkterna. Din dagliga motion får du i ett nafs. Det finns många olika möjligheter att ta med barn eller varor på cykeln, i vagn bakom, i en cargobike, i vanlig cykelstol, tandemcyklar. Det finns olika sorters cyklar, begagnade cyklar, cykelkorgar och elektriska cyklar. Det finns vinterdäck till cyklar. Diversifiera cykelkulturen! Om du börjar cykla i den mörka och besvärliga tiden, som nu, blir du positivt överraskad över hur mycket lättare det blir. Och nu är det faktiskt riktigt ljust på mornarna, och torrt på vägarna.

Tänk om staden, kommunerna och arbetsgivarna skulle underlätta och hjälpa oss skapa infrastrukturen för vår nya cykelkultur? Då menar vi naturligtvis inte bara cykelvägar, plogning och belysning, utan också dusch- och ombytesmöjligheter på arbetsplatser, morötter i arbetskulturen för cyklister. Tänk om fotgängarna och cyklisterna skulle få en euro lönetillägg per avlagd kilometer? Eller att de skulle få den tid det tar att cykla/gå till jobbet inräknad som arbetstid? Eller gratis lunchkuponger per cyklad dag? Kan arbetsplatserna tillhandahålla cyklar för ärenden i närområdet på arbetstid?

Sätten att uppmuntra varandra till hälsosam och miljövänlig motion är många. Ålands Natur och Miljö undrar om det redan finns åländska arbetsplatser som har innovativa cykelpolicyer? I så fall skulle vi gärna höra från er och lyfta upp er som goda exempel.

Du som läser detta kanske redan är en sådan cykelhjälte, som låter luften vara lite renare längs våra vägar. Kan du sprida din entusiasm till andra? Vi på Ålands Natur och Miljö har märkt att man tänker lite klarare då man cyklar, man blir lite lyckligare. Om vi menar allvar med omställningen till ett hållbart Åland då måste vi börja ställa om, bort från bilsamhället. Ett cykelsamhälle är ett logiskt alternativ. Amsterdam, Köpenhamn- Mariehamn! Vi börjar redan idag!

Cykelhälsningar från

Ålands Natur och Miljö